PORTRETI I PROMOCIJE U NARODNOJ BIBLIOTECI

0

U okviru pratećeg programa 44.Festivala Dani komedije u ponedeljak od 18 sati u Narodnoj biblioteci u Jagodini, biće upriličen portret glumice Ljiljane Dragutinović, koja je član stručnog žirija ovogodišnjeg festivala.

U utorak. 24. mart, u 17.30 sati biće održana promocija Sabranih dela Jovana Sterije Popovića u izdanju Sterijinog pozorja. Knjigu će promovisati Goran Maksimović, Goran Ibrajter i Miroslav Miki Radonjić, dodao je Vasić

Za 25. marta (17,30) zakazana je promocija knjige „Slike sveta u dramama Dušana Kovačevića“ a učestvuju autor Aleksandar Kuzmić, Nebojša Romčević i Dušan Kovačević.

9

Za poslednji dan festivala, uoči Međunarodnog dana pozorišta, biće održana tribina „Nušić – komedija i komično u srpskoj književnosti“. Predavači su dr Goran Maksimović i istoričar Ninoslav Stanojević, napomenuo je Vasić.

Srbija je prošle godine obeležila 150 godina od rođenja Nušića, a selektor ovogodišnjeg festivala Ivana Vujić je u zvanični repertuar, od sedam, uvrstila četri prestave ovog velikog srpskog komediografa.
SELEKTORKA I CECAObrazlažući repertoar festivala Vujićeva je istakla da je „tokom 2014. godine, u godini proslave 150 godišnjice rođenja Nušića, ostvaren veliki broj predstava koje su nastale po tekstovima ali i kao montaža različitih tekstova jednog od naših najvećih komediografa“.

– U većini predstava koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju Nušić je naš savremenik. Njegova ironija i komika obogaćuje se songovima koji su pobuna protiv dehumanizovanog, kriminogenog, korumpiranog, pohleponog društva – objasnila je ona.

Ono što je uzbudljivo i pažnje vredno je to da većinom reditelji mlađe generacije i mladi reditelji i njihovi ansambli postavljaju Nušića i njegovo delo sa pažnjom, napomenula je Vujićeva.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime