POLJOPRIVREDNICI OSLOBOĐENI POREZA

0

Poljoprivrednici iz Jagodine već sedam godina ne plaćaju porez na poljoprivredno zemljište. I ove godine lokalna samouprava izašla je u susret poljoprivrednicima pa novac koji bi otišao na plaćanje poreza koriste za proširenje i unapređenje svoje proizvodnje.

Slaba cena ratarskih kultura i nestabilna vrednost mleka na tržištu pogodila je poljoprivrednike u Srbiji. Zbog toga je i ove godine lokalna samouprava u Jagodini odlučila da oslobodi poljoprivrednike plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište.

„Na tih 10 hektara svojih koje imam ne plaćam porez i to mi dobro dođe da završim i kupim delove mašina, nešto da ponovim, jer znate i sami da nikakva druga primanja nemamo i da od te poljoprivrede živimo, od proizvodnje mleka i mesa“, kaže Života Antić, poljoprivrednik iz sela Bukovač.

Svaki podsticaj, olakšica i ušteda za poljoprivredne proizvođače predstavlja priliku da se tim novcem nadomeste godišnji gubici.

„Svaki dinar seljaku mnogo znači. Kolika je ta ušteda ja sada ne znam ali evo država nam je zakinula premije za mleko i eto taj novac koji dobijamo makar možemo da premestimo u naftu, potrošnja je sada gde je nekada bilo 30 dinara prešla na 40, gde je 40 sada je 50 dinara“, veli Goran Miladinović-, poljoprivrednik iz Kočinog sela

Jagodina ima 80.000 stanovnika a više od pola njih bavi se nekom poljoprivrednom proizvodnjom. Zbog toga je lokalna samouprava u Jagodini odlučila da i dalje nastavi sa pružanjem podrške poljoprivrednim proizvođačima.

„Ovo je sedma godina da skupština grada donosi odluku da poljoprivredni proizvođači ne plaćaju porez iz razloga što je iz godine u godinu sve teže za poljoprivrednike i mi nećemo da dozvolimo da poljoprivrednici koji su izgubili tržište i koji teško žive pune opštinsku kasu. U proseku ti poljoprivrednici imaju od 5 do 10 hektara zemlje, a neko im je svake godine, njima koji imaju krave ili bikove, uzimao po jednu kravu ili bika za razliku u ceni“, ističe Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine opštine Jagodina.

Pored organizovanih poseta poljoprivrednika koji odlaze u velike ratarske i stočarske centre Evrope, Jagodinci ne plaćaju ni tezge na pijaci pa je pomoć proizvođačima osnovni cilj lokalne samouprave.

Prethodni tekstŠESNAESTOGODIŠNJI JAGODINAC UČESTVOVAO U PLJAČKI U CRNOJ GORI
Sledeći tekstDIVNA LJUBOJEVIĆ U JAGODINI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime