Poljoprivrednici informisani o aktuelnim lokalnim konkursima

0

Kako ostvariti parvo na podsticaje i konkurisati za povrat dela uloženih sredstava, bila su glava pitanja poljoprivrednika opština Rekovac i Despotovac. Ovi odgovori dobijeni su u okviru uličnih akcija i ankete koju je projektni tim udruženja “Mladi poljoprivrednici Srbije” sproveo u prethodnih mesec dana.

„U direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima na terenu, ispitali smo njihove stavove i potrebe po pitanju ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, kao i upućenost u mogućnost korišćenja raspoloživih mera podsticaja na lokalu“, ističe Milena Vulić, PR projekta i dodaje da su informacije i edukacija danas najvažniji činioci za uspešnu proizvodnju.

Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali na terenu, uglavnom nisu bili korisnici ovakvih lokalnih mera davanja, pa su se prijatno iznenadili saznavši da deo uloženih sredstava sada mogu da povrate.

U opštini Rekovac u 2021. godini, trenutno aktuelni konkursi daju mogućnost poljoprivrednicima da ostvare pravo na podsticaje za različite oblike ulaganja. Povrat od 50% može se ostvariti prilikom kupovine muzilica, nabavke plastenika, sistema kap po kap ili opreme za pčelarstvo.

„Ovakvi podsticaji izuzetno su važni za one koji žele da otpočnu ili unaprede proizvodnju“, istakao je jedan od mladih poljoprivrednika iz opštine Despotovac, i  dodao da je bio korisnik sredstava i da samo podnošenje zahteva nije komplikovano, ali da mu je oko podnošenja zahteva svakako pomogao savetnik za poljoprivredu u opštini Despotovac

Stariji poljoprivrednik – pčelar iz Oparića, izjavio je sa osmehom: „ Ja nikada ništa nisam dobio ni od države ni od opštine, ali ako je to istina što kažete, to je dobro. Kupio bi još 15 košnica, pa da imam 50 “.

Predstavnici lokalnih samouprava sa kojima smo tokom juna obavili sastanke, istakli su značaj ovakvih aktivnosti, izrazili zainteresovanost za saradnju na projektu i dali konkretne predloge da se u projekat uključe i prestavnici drugih udruženja i zadruga koje okupljaju veći broj poljoprivrednika i za koje su ovakve informacije posebno važne.  

Zajedno smo se složili da je od izuzetne važnosti uključivanje poljoprivrednika u kreiranje budućih programa mera lokalnih davanja u poljoprivredi i da jedino tako možemo imati jasnu sliku potreba i maksimalnu iskorišćenost ovih podsticajnih sredstava koja se izdvajaju na lokalu.

„Tokom jula i avgusta nastavljamo sa  aktivnostima  i razgovorima sa poljoprivrednicima, kroz  učešće na festivalima i saborima koji se organizujum u pomoravskim selima, kao i kroz obilaske većih sela u opštinama Rekovac i Despotovac i organizaciju sastanaka sa poljoprivrednicima, zadrugama i udruženjima“, naglašava Oliver Aleksić, koordinator projekta.  

Za sve dodatne informacije posetite sajt udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ www.podrskamps.org.rs ili nas kontaktirajte putem telefona na broj: 060 306 306 4

Takođe, o aktuelnim konkursima se možete informisati i u vašoj opštini na info pultu ili direktno kod savetnika za poljoprivredu.

 

——————————————————————————————————

Ovaj projekat sprovodi se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj dokumenta isključivo je odgovornost organizacije “Mladi poljoprivrednici Srbije” i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a

Prethodni tekstOvog leta u Jagodini – Bajaga, Atomsko sklonište, Kerber
Sledeći tekstVučić: Jagodina dobija skener

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime