POLJOPRIVREDNICI HVALE GRAD ZBOG POMOĆI, ALI RAZOČARANI U DRŽAVU

0

U opštini Jagodina ima oko 6.000 grla krava, a Dušan Milić na svojoj farmi od tridesetak krava dnevno proizvede oko 400 litara mleka. Međutim ovaj poljoprivrednik iz sela Šantarovac ove godine neće moći da proširi proizvodnju jer ove godine neke subvencije od države još nije dobio.

„Evo sada se priča da će subvencije da se smanje. Proletos je raspisan konkurs za nabavku stočnog fonda za mašine i rekli su nam da će država to stimulisati. Međutim sada kada je trebalo da se podnesu zahtevi, da se subvencije daju, odnosno da se izvrši povraćaj mi smo kupili traktor i dali 22.500 evra. Država je trebala da nam vrati 7.000, ali nas na spisku nema nigde, znači pojeli su nam svesno to“, rekao je za RTV Dušan Milić.

Majske poplave nisu zaobišle ni ovaj kraj, pa su veliki gubici u poljoprivredi uticali i na stočarstvo. Najviše je stradao kukuruz, a proizvođači su imali stopostotnu štetu.

„Šteta na poljoprivrednom zemljištu koju su poljoprivredni proizvođači zasnovali da bi ishranili svoju stoku je velika. Najviše je stradao kukuruz, stradalo je dosta deteline. Napomenuću da su to višegodišnje kulture i da su proizvođači imali stopostotnu štetu“, rekao je stručni saradnik za poljoprivredu Miroslav Cvijetić.

Lokalna samouprava u Jagodini daje određene pogodnosti, a jedna od njih je i da svi poljoprivredni proizvođači imaju pravo na besplatnu tezgu na Zelenoj pijaci.

Proizvođači mleka i mlečnih proizvoda takođe mogu besplatno da koriste jednu od najsavremenijih prostorija za prodaju mlečnih proizvoda koja se nalazi na Zelenoj pijaci.

„Napomenuću i da je Jagodina 2011. među prvim gradovima u Srbiji uvezla 210 steonih junica iz Nemačke. Junice su se otelile tako da se nakon tri godine broj grla utrostručio“, naveo je Cvejić.

Gde je lokalna samouprava pomogla, država je zakazala pa Dušan Milić, jedan od većih proizvođaća mleka, kaže da ove godine neće proširiti proizvodnju.

„Kakva je situacija ne, jer su subvencije ionako male i neredovne. Za mleko premija nije isplaćena par meseci, za gorivo nismo dobili ni dinar još za ovu godinu, za krave takođe. Znači nikakve subvencije još nismo dobili, ni jedan jedini dinar“, rekao je Milić.

(RTV)

foto Tanjug (Jaroslav Pap)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime