POLICAJAC KOJI JE POSTAO DOKTOR NAUKA: JA SAM SRBOFIL, A NE RUSOFIL!

2

Policajac dr Slađan Milosavljević je danas doktor nauka. On je završio Fakultet bezbednosti kao student generacije sa prosečnom ocenom 9,20 a zatim na istom fakultetu magistrirao i to na katedri za geopolitiku sa tezom „Uticaj ruskog vojnog prisustva na Krimu na odnose između Rusije i Ukrajine“. Početkom ove godine uspešno je odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu na temu „energetskog i vojnog aspekta strategije bezbednosti Ruske Federacije u kontekstvu savremenog međunarodnog poretka i odnosa prema RS“ pred međunarodnom komisijom. Zaista, u Srbiji sve ovo zvuči čudno. Policajac koji ulaže u vrhunsko obrazovanje, doktor nauka na fakultetu koji NIJE MEGATREND, istinski čovek od krvi i mesa koji veruje da je u ovoj zemlji školovanje i znanje na prvom mestu.

3
Dr Milosavljević sa mentorom

-Iz štampe je izašla moja knjiga, naučna monografija zanimljivog i višeznačnog naziva „RUSIJA i MIR“. Rusija je za mene bila izazov i način na koji je prevazišla sve svoje probleme iz devedesetih. Volim istoriju i kao dete sam je voleo. Bavljenje naukom danas je izgubilo na značaju ali intelektualna znanja su jedina koja se deobom uvećavaju. Moj izbor je bio da svoje obrazovanje unapredim u nadi da ću i sam postati bogatiji, kaže Milosavljević.

Bivši inspektor MUP-a Srbije sebe ne vidi u policiji u daljoj budućnosti, iako o ovoj ustanovi ističe sve najbolje i za godine koje je proveo radeći na terenu kaže da su posebno kvalitetne u njegovom životu.

-Voleo bih da u budućnosti radim nešto što je vezano za moju doktorsku disertaciju. To je veliki izazov za mene. Iskreno bih voleo da se bavim profesurom i obrazovanjem. U policiji ima doktora nauka, to nije retkost iako se to javno ne ističe.

Na aktuelna pitanja, on rado odgovara.

-Projekat gasovoda „Južni tok“ je započet još pre 7,8 godina. Obustava projekta za mene nije iznenađenje. Osnovni energetski i geopolitički interes Rusije je marginalizacija Ukrajine kao energetskog tranzitnog koridora odnosno Ukrajine kao nepouzdanog partnera u tranzitu ruskog gasa. Najveći dobitnik u ovoj situaciji je Turska koja pored postojećih gasovoda dobija po jedan gasovod i postaje glavno energetsko čvorište za snabdevanje gasom. Najveći gubitnik je Bugarska a zatim i Srbija i ostajemo bez novca koji bi bio upumpan u našu privredu. Godišnje tranzitne takse, već je uloženo u pripremne radnje pa je i to naš gubitak.

Milosavljević na pitanje „da li ste Rusofil“ odgovara “ Ne, ja sam Srbofil“.4

-Volim rusku književnost, istoriju, prošlost. Mi smo pravoslavci kao i oni i mnogo je stvari koje nas vezuju. Srbi nisu rusofili, kod nas je podeljen stav. Oni koji vole EU uglavnom je vole iz interesa. Malo stvari nas vezuje za Engleze ili Francuse a mnogo stvari koji nas vezuje za Rusiju. Stav premijera i Srbije i EU je sada jedino moguć, svako stavljanje na bilo koju stranu bilo bi pogubno po nas. Mi smo u predvojru nekog novog hladnog rata, odnosi su toliko zahladneli da su spušteni na najniži nivo.

Putinov dolazak za dr Milosavljevića koji se Rusijom bavi godinama, za Milosavljevića je značajan.

-Putin je političar koji na prvo mesto stavlja ruski nacionalni interes. On je nekad bio medijska ličnost, TIME ga je proglasio za ličnost godine a sada ga satanizuju. Putin je čovek koji nacionalni interes stavlja na vrh. On je realpolitičar, ne donosi ishitrene poteze i uvek ide ispred svih. Možda će mi u budućnosti biti naučna analiza situacije na Krimu pošto sam magistrirao na toj temi.

Milosavljević sebe vidi i na polju humanitornog rada.

2 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime