POKRENUT POSTUPAK ZA SMENU DIREKTORA ZBOG SUMNJE DA JE ZLOUPOTREBIO DECU U SNS KAMPANJI

1

U OŠ „Vuk Karadžić“ u Potočcu kod Paraćina juče je snimljena grupa aktivista SNS u jaknama sa obeležjima stranke, kako uređuje dvorište a u tome učestvuju i maloletni đaci. Ovakve slike nisu retke u predizbornim kampanjama međutim pitanje je da li će ostati nekažnjene.

Iako upitan da objasni slučaj korišćenja javnog dobra – prosvetne ustanove i đaka u cilju skupljanja političkih poenta u predizbornoj kampanji, Jovičić je to odbio da uradi preko telefona već nas je zvao da dođemo u školu. Slično su prošle i kolege novinari iz Beograda pa tako Direktno.rs  navodi:

„Na našu konstataciju da zovemo iz Beograda i da odlazak u školu nije najlakši i najbrži način da za naše čitaoce rasvetlimo ovaj slučaj, Jovičić kaže da to nije njegov problem.

– To nije moj problem. Juče me je zvala jedna, da joj ne kažem ime i prezime i nakon toga su počeli da kruže negativni komentari na internetu, ja to ne želim. Ne znam ko ste Vi, ne znam da ste Vi zaista novinar, nemam Vaše ime ni fotografiju i treba da Vas bude sramota – izjavio je Jovičić.

Mi smo još jedanput pokušali da ga podsetimo da je on direktor škole i da je njegova obaveza da odgovara na pitanja koja se tiču đaka škole čiji je direktor, budući da mu je to u opisu radnog mesta, na šta je on rekao kratko „sve najbolje“.

Dodajmo da je protiv Jovičića 2017. godine podneta krivična prijava od strane Republičke prosvetne inspekcije zbog primanja lica u radni odnos, mimo zakona, međutim, on se i dalje nalazi na čelu škole.

Danas, posle objave ovog slučaja na društvenim mrežama oglasila se i Opština Paraćin.  Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović istakao je da će biti pokrenuta procedura za smenu direktora osnovne škole u Potočcu.

– Opština Paraćin pokrenuće proceduru za smenu Radiše Jovičića direktora OŠ “Vuk Karadžić“ u Potočcu koji, po mom mišljenju, ne samo da bi morao da uzgubi javnu funkciju koju obavlja, već je pitanje da li bi uopšte trebalo da ostane u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Njegova odgvornost je dvostruka:

1. Kao direktor škole nije obavljao svoju dužnost. Dozvolio je da rasveta u školskom dvorištu i na sportskim terenima godinama bude van funkcije, a sami sportski tereni i školsko dvorište budu zapušteni do te mere da se sportski tereni ne mogu koristiti, iako se godinama unazad od njega tražilo da reši taj problem, a za šta je Opština izdvajala sredstva u budžetu.

2. Drugi razlog za njegovu odgovornost je to što je, kako stoji u izveštaju medija i kao što tvrde meštani Raševice, dozvolio, pa čak izgleda i organizovao akciju političke stranke u školskom prostoru i to političke stranke na čijoj se listi za odbornike nalazi on sam – naveo je Paunović.

Predsednik opštine Paraćin je istakao da je sve ovo „dovoljan razlog da bude smenjen“.

– Ovo je apsolutno protivzakonito i nesumnjiv razlog da direktor škole koji tako postupa bude razrešen istog trena. Pozivam ministra prosvete gospodina Mladena Šarčevića da pokaže istu revnosnost kakvu je pokazao prilikom smenjivanja drugih direktora u Paraćinu zbog minornih propusta u radu, a zapravo zbog toga jer nisu bili članovi Srppske napredne stranke, i da izvrši svoju dužnost i razreši dužnosti direktora OŠ „Vuk Karadžić“ u Potočcu Radišu Jovičića – navodi Paunović.

Deljenje osnovnih životnih namirnica tokom predizborne kampanje postalo je obrazac ponašanja političkih partija u Srbiji, ali obilaskom vrtića i škola i organizovanjem akcija aktivista stranaka sa decom, prekršen je zakon, jer su deca zloupotrebljena u političke svrhe. 

– Takve stvari bi morale biti sankcionisane. Sem ako neko na funkciji ne obilazi decu, poput ministra prosvete. Sve ostalo je politička zloupotreba dece i reklama, pogotovo kad ona ima asocijaciju na određenu političku stranku – ističe profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za Danas u tekstu na istu temu. 

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za Danas da je većina stranaka zloupotrebljavala javne resurse i državne funkcionere u političkoj kampanji. On smatra da je takvo ponašanje, nažalost, nemoguće zaustaviti jer se radi o jednoj vrsti političke kulture.

– Nema ozbiljnije stranke u Srbiji koja se nije bavila „humanitarnim radom“ u svrhu lične promocije. Humanitarne aktivnosti nisu nešto čime bi političke partije trebalo da se bave, što jasno piše i u zakonu. Ako imate Crveni krst, nevladine organizacije, državu u krajnjoj meri, zašto bi se stranke time bavile – ističe Klačar. Prema njegovim rečima, takvo ponašanje predstavlja zloupotrebu teške materijalne situacije stanovništva.

– Nekada su se u kampanjama nosili šporeti, ogrev. Zatim hrana… Nigde u svetu ne postoji praksa da se šećer meri u sedištima političkih stranaka i deli po selima. Ili meri krvni pritisak građanima. Sada su na red došla i deca, kao „zgodna“ prilika za promociju – ukazuje Klačar.

SNS u Paraćinu je posebno sklon ovakvim akcijama pa je na primer zabeležen slučaj trgovine glasovima za paket ulja, šećera, smokija kao i deljenje novca i prisvajanje podele humanitarne pomoći Crvenog krsta od strane članice naprednjaka. Čak je zabeležen slučaj čoveka iz Trešnjevice koji je obećao glas naprednjacima kako bi dobio veštačku nogu.

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime