POČINJE OBUKA SUDIJA ZA PRIMENU ZAKONA O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI

0

Obuka sudija i tužilaca za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počinje danas, dok će zakon početi da se primenjuje 1. juna.

Zamenik javnog tužioca Gorjana Mirčić Čauković kaže da taj zakon nalaže državnim organima da intenzivnije sarađuju, predviđa hitno udaljavanje nasilnika iz stana, ali i disciplinsku odgovornost za tužioca i sudije.

„Javni tužilac, policija, centri za socijalni rad dužni su da svakodnevno razmenjuju inormacije, da održavaju sastanke najmanje jednom u petnaest dana, da donesu zajedničku odluku, prave individulni plan zaštite žrtve”, rekla je Mirčić Čauković za RTS, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je disciplinska odgovornost predviđena Zakonom pre svega za javnog tužioca i sudije koji ne poštuju rokove.

„Ti rokovi su odmah, tri dana u zavisnosti od procesne radnje”, pojasnila je ona i dodala da je Zakonom predviđeno udaljavanje nasilnika iz porodice, a da tužilac u roku od 24 sata stavlja predlog produženja mere koju je odredio policajac, dok je sud u istom roku dužan da odluči o produženju mere udaljenja nasilnika iz stana.

Kako kaže Zakon o sprečavanje nasilja u porodici represivnim organima daje preventivnu ulogu i nalaženje da u slučajevima kada nema krivičnog dela reaguju izricanjem hitnim mera, jer se u praksi pokazalo da je tanka linija između porodične svađe i niskog intenziteta nasilja.

„Lako je napraviti razliku niskog i visokog intenziteta nasilja, ali je teško napraviti razliku između porodične svađe i niskog intenziteta nasilja u porodici”, pojasnila je ona i dodala da je počela kampanja „Isključi nasilje”, čiji je cilj da motiviše na akciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime