POČASNA DIPLOMA NARODNOG UČITELJA PROF. DR MILANU NEDELJKOVIĆU

0

Svečana akademija povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja Srpske kraljevske muške učiteljske škole jagodinske i 25 godina Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini koji nastavlja tradiciju Škole, biće održana u jagodinskom Kulturnom centru, u četvrtak, 13. decembra 2018. u 13 časova.
Na Fakultetu će tog dana u 11.30 biti otvorena izložba posvećena dvostrukom jubileju i promovisana monografija Na livadici večnosti – Od Učiteljske škole do Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini (1898–2018), autora prof. dr Ilijane Čuture i prof. dr Violete Jovanović, a biće predstavljena i druga jubilarna izdanja Fakulteta.
Fakultet će, pored mnogobrojnih uglednih zvanica, ugostiti i delegacije Visoke škole „Jožef Etveš” iz Baje (Mađarska) sa kojom ima višegodišnju uspešnu saradnju u okviru Erazmus programa i srpske obrazovne ustanove „Nikola Tesla” iz Budimpešte.
„Počasna diploma narodnog učitelja” za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta, ove godine je pripala prvom dekanu Fakulteta, prof. dr Milanu Nedeljkoviću. U periodu od 1994. do 2001. godine profesor sociologije Milan Nedeljković uspešno je rukovodio kolektivom koji se suočavao sa različitim problemima – od nedostatka kadra do neadekvatnog prostora. Donoseći odluke pažljivo i promišljeno, profesor Nedeljković uspeo je da prvi koraci u životu i radu Fakulteta budu usmereni tako da ova institucija danas sa ponosom obeležava četvrt veka uspešnog funkcionisanja u okviru sistema visokoškolskog obrazovanja.
Prethodnih godina je ovo priznanje dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristiću, piscu Milisavu Saviću i akademiku prof. Vladeti Jerotiću.

Ovogodišnju „Počasnu diplomu magister humanitas” za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih, Fakultet pedagoških nauka dodeliće prvi put jednom Jagodincu – mladom reditelju Kosti Ristiću. Nakon završene matematičke gimnazije, Kosta Ristić je u Beogradu upisao Fakultet dramskih umetnosti gde je diplomirao na odseku za filmsku režiju. Njegov debitantski film „Banditi u potrazi za mamom”, 2018. godine odneo je tri najznačajnije nagrade na FEST-u: nagradu Politike „Milutin Čolić” za najbolji film, Nagradu zvaničnog žirija programa Srpski film i Nagradu za najbolji glumački debi. Prvi put posle FEST-a film je prikazan na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, pre nego što je počeo da niže nacionalne i međunarodne nagrade. Ovom nagradom povezano je nekoliko generacija: Kosta je unuk Miroslava Mike Ristića, čuvenog profesora srpskog jezika i književnosti, koji je čitav radni vek proveo na Učiteljskoj školi i Pedagoškoj akademiji u Jagodini kao njen profesor i direktor.
Priznanje je ustanovljeno 2015. godine i tada dodeljeno pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu, a nosioci ove diplome su i „ambasador srpske trube”, Dejan Petrović i poznati pijanista Vasil Hadžimanov.
Na svečanoj akademiji pod nazivom „U slavu jubileja”, koja će biti posvećena i 85. godišnjici od smrti Sretena Adžića i 100-godišnjici od završetka Prvog svetskog rata, biće dodeljene nagrade najuspešnijim i diplome svršenim studentima osnovih i master akademskih studija, kao i plakete i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima, za saradnju, razvoj i afirmaciju Fakulteta pedagoških nauka. U umetničkom delu programa nastupiće muzički gosti – kvartet iz Kragujevca, zatim hor, orkestar i folklorni ansambl Fakulteta pedagoških nauka, a odlomke iz beseda i memoarskih spisa govoriće sadašnji i nekadašnji studenti Fakulteta.

Prethodni tekstZA VIKEND SNEG
Sledeći tekstBAZAR MEDICINE – SREDNJA I VISOKA MEDICINSKA ŠKOLA IZ ĆUPRIJE NA ISTOM ZADATKU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime