POBEDA ANTIPOLITIČARA KOJI MISLI DA ŠTEDNJA UNIŠTAVA DRŽAVU!

0

Pobednica današnjih, prevremenih poslaničkih izbora u Grčkoj, stranka levice Siriza, za sada je osvojila manje od polovine poslaničkih mesta u Skupštini Grčke.

To je na svom sajtu objavilo Ministarstvio untrašnjih poslova koje je zaduženo za sprovođenje izbora i prebrojavanje glasove.

Posle prebrojavanja 35 odsto glasova, Siriza vodi sa 35,63 odsto što joj donosi 148 od ukupno 300 poslaničkih mesta u Skupštini Grčke, a druga je do sada vladajuća konzervativna stranka Nova demokratija sa 28,66 odsto glasova i 78 poslaničkih mesta.

Na trećem mestu je neonacistička stranka Zlatna zora sa 6,38 odsto osvbojenih glasova i 17 poslaničkih mesta, a četvrta je lane formirana stranka „To Potami“ (Reka) koja prvi put ulazi u Skupštinu sa 5,74 odsto glasova i sa čak 16 poslaničkih mesta.

U Skupštinu Grčke po sadašnjem rezultatu ulaze još i Komunistička partija Grčke (5,36 odsto glasova i 15 poslanika), nekada suvereno vladajući socijalistiki PASOK (4,91 odsto glasova i 13 poslanika) i mala stranka levog centra „Nezavisni Grci“ (4,67 odsto glasova i takođe 13 poslanika).

Cenzus od tri odsto za ulazak u Skupštinu nisu uspele da prekorače ostale stranke, među kojima i nedavno osnovana partija nekadašnjeg lidera PASOK-a i premijera Jorgosa Papandreua „Pokret socijalista-demokrata“ (2,43 odsto glasova).

Na izborima je glasalo 60,99 odsto od oko 9,8 miliona stanovnika Grčke s pravom glasa, saopstilo je Ministarstvo untrašnjih poslova.

Asošijetid pres (AP) prenosi da je visoki funkcioner konzervativne Nove demokratije premijera Antonisa Samarasa priznao poraz na izborima.
„Izgubili smo“, rekao je ministar zdravlja Makis Voridis na privatnoj televiziji Mega.
Drugi funkcioneri Nove demokratije rekli su novinarima da rezultati ankete nisu zvanični rezultati i napomenuli da u prošlosti nisu uvek odražavali pravu situaciju, prenela je grčka agencija ANA.

AP je naveo da je to „istorijska“ pobeda radikalne levičarske stranke u Grčkoj, a Agencija Frans pres (AFP) primećuje da bi, ukoliko rezultati budu potvrđeni, lider Sirize Aleksis Cipras (40) mogao da postane najmlađi premijer Grčke u poslednje četiri decenije.

„Izgleda da je ovo istorijska pobeda, poruka koja se ne tiče samo grčkog naroda“, rekao je portparol Sirize Panos Skuletis. „Ona će odjeknuti širom Evrope i doneti olakšanje.“

Pristalice Sirize okupljaju se ispred sedišta stranke u Atini da proslave pobedu, prenosi ANA.
Predstavnici levičarskih stranaka iz Španije, Francuske, Italije i Nemačke pomno su pratili glasanje i rezultate ankete, u očekivanju ishoda koji bi, kako su rekli, mogao da označi početak šireg suprotstavljanja strogim merama štednje i promeni politike i u njihovim zemljama.
Britanska agencija objašnjava da bi Siriza, prema komplikovanim grčkim izbornim pravilima, kao najveća stranka u parlamentu trebalo automatski da dobije još 50 poslaničkih mesta, ali broj glasova potrebnih za apsolutnu većinu zavisi od konačnog načina na koji će glasovi biti podeljeni.
Ukoliko ne obezbedi apsolutnu većinu, Cipras će morati da pokuša da formira koaliciju s manjim partijama ili da postigne dogovor koji bi Sirizi omogućio da formira manjinsku vladu.
Siriza, na čijem je čelu Aleksis Cipras, najavila je da namerava da pregovara o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu „trojku“ (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).

Cipras je, posle glasanja u Atini, izjavio da građani danas odlučuju da li će se trojka sutra vratiti u Grčku kako bi bile ispunjene obaveze koje je preuzeo Samaras o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza i nastavku bankrotske i katastrofalne restriktivne ekonomske politike ili će Grčka sutra početi da se bori za dostojanstven život u Evropi.
„Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji“, rekao je on.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime