PEDAGOŠKI FAKULTET OTVORIO KAPIJE

0

Svečanim uručenjem indeksa studentima prve godine osnovnih studija, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini je počela nastava, 16 dana pre uobičajenog datuma.

Brucoše i goste, prestavnike Univerziteta u Kragujevcu, u čijem je sastavu fakultet, i delegaciju Visoke škole “Etvaš Jožef”, iz Baje (Mađarska) na čelu sa rektorom Zoltanom Malici, pozdravila je dekan fakulteta Violeta Jovanović i uručila prvi indeks.

pedagoski prijem

U prvu godinu osnovnih studija Fakultet pedagoških nauka je ove godine upisao 210 studenata, na tri studijska programa: diplomiranu učitelj, dipomirani vaspitač i vaspitač u domovima.

Za raniji početak nastave Pedagoški frakultet se odlučio pre četiri godine “sa željom da se 1. januara završi prvi semestar i da studenti, kojih je najveći broj izvan Jagodine, imaju slobodan januar, koji je inače pun praznika”, stoji u objašnjenju te odluke.

Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, koji je u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, studira oko 1.200 studenata.

Školarina za sufinansirajuće studente za ovu godinu bila je 78.000 dinara i nije se menjala poslednjih pet godina, a može se uplatiti u osam rata. Fakultet ima i socijalni program za studente, kojima se, zavisno od socijalnog i ekonomskog stanja, školarina umanjuje za 10 do 70 odsto.

Fakultet za obrazovanje učitelja u Jagodini je osnovan 1993. godine i nastavio je tradiciju školovanja učitelja u ovom gradu dugu 117 godina.

pedagoski prijem 2

Obrazovanje učitelja u Jagodini začeto je osnivanjem Muške učiteljske škole 1898. godine u Jagodini, tada treće u Srbiji, ali jedine koja traje sve do danas. Od 1919.godine škola počinje upisivati i učenice. Učiteljska škola u Jagodini je 1972. godine prerasla u Pedagošku akademiju, 1993. godine u Učiteljski, a 2006. godine u Fakultet pedagoških nauka.

U monografiji “Učiteljski fakultet u Jagodini”, profesor Mirko Miletić, ističe da je “od osnivanja pre jednog veka do sada diplomu Učiteljske škole, Pedagoške akedemije, Učiteljskog fakulteta steklo 8.000 učitelja, nastavnika i profesora razredne nastave. Među nosiocima diplome Pedagoške akademije u Jagodini je i 285 stranih državljana – Grka”.

Posle svečanog uručnje indeksa, zasedao je Odbor za obnovu zgrade stare Učiteljske škole, sagrađene 1898. godine, koja se nalazi u krugu fakulteta, i Fondacije “Sreten Adžić”, nazvane po osnivaču Učiteljske škole Sretenu Adžiću.

Inicijativa za obnovu stare Učiteljske škole pokrenuta je u decembru 2013.godine, a glavni stručni partner za obnovu je Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja Srbije. Inicijator obnove bio je bivši dekan Sretko Divljan.

šumadijapress

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime