PAUNOVIĆ: PLANIRAMO DA I DALJE POBEĐUJEMO

0

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović održao je konferenciju za novinare na kojoj je, kao i ranijih godina, predstavio rezultate rada u protekloj godini.

„U ovom mandatu bilo je mnogo iskušenja koje smo zajedno prevladali – Suočili smo se sa smanjenjem para opštinama, a sa druge strane i protiv naše volje sa preuzimanjem dugova ustanova primarne zdravstvene zaštite nastalih u vrme kada su ove ustanove bile republičke.  Da nije bilo ovog smanjenja, sada bismo, u 2015.god. već bili tamo gde ćemo možda biti 2018.god. Da nije bilo preuzimanja pomenutih dugova zdravstvenih ustanova imali bismo još dve dodatne godine asfaltiranja seoskih ulica. Sučili smo se sa prirodnom katastrofom najvećom u živom pamćenju građana naše opštine – poplavom iz 2014.god. Suočili smo se i sa pokušajima takozvanog prekomponovanja lokalne vlasti u kojima su u mnogim opštinama, pa i u našoj, oni najgori u politici na lokalu videli svoju šansu. Bilo je pretnji, ucena, obećanja, ubeđivanja, prijateljskog i manje prijateljskog. Međutim, kao što vidite, evo nas zajedno i posle četiri godine uprkos svim iskušenjima“ rekao je Paunović.

On je istakao da je rezultat rada njegovog tima i to što u jeku aktuelne priče o otpuštanjima radnika u opštinskim administracijama, Paraćin ima 20% radnika manje od zakonom dozvoljenog broja, što znači da nije bilo nepotrebnog stranačkog zapošljavanja. Tek poređenja radi treba reći da ima u Srbiji opština uporedivih sa Paraćinom, koje moraju da otpuste onoliko činovnika, koliko u Paraćinu ukupno ima zaposlenih.

„Manji broj radnika u administraciji znači više para za rešavanje problema građana, odatle i naša mogućnost da sa relativno malim budžetom puno radimo i gradimo. Rezultat našeg rada je i to što su sve kontrole i inspekcije koje su pratile naš rad proteklih godina otišle iz Paraćina sa pohvalama za poštovanje propisa. Od DRI u čijoj smo kontroli bili najbolji u Srbiji, pa do republičke inspekcije za zaštitu životne sredine u čijem zapisniku piše da “Sistem funkcionisanja budžetskog sistema opštine Paraćin može da posluži kao idealan primer svim ostalim jedinicama lokalne samouprave R. Srbije”. Ovaj hvaljeni sistem funkcionisanja budžeta omogućava nam transparentnu kontrolu opštinskih finansija, ali zato je naš rad ponekad sporiji od onih opština u kojima takve kontrole i reda nema. Mi međutim uvek stignemo do cilja, što nije slučaj baš uvek u tim drugim opštinama“ dodao je on.

Paunović je istaao da se tim koji pobeđuje ne menja.

„Mi planiramo i dalje da pobeđujemo. Pomoglo je na kraju i to što sa druge strane nema mnogo iskrenih boraca za bolji Paraćin. Mnogo je više naših starih poznanika, otpalih iz neke od naših stranaka koji su promenili mnogo stranačkih dresova i sada su se pogrešno ponadali da je konačno nastupio njihov trenutak. Nije i neće.

„Naši rezultati proizilaze iz upornog, svakodnevnog i sistematskog rada za koji je potrebno i vreme. Nisu možda medijski tako spektakularni, ali tako je to sa stvarnim poslom. Stvarni posao, okopavanje kukuruza, rad u rudniku, rad zidara, rad sa decom u obrazovanju, pomoć ljudima u zdravstvu, ne privlače veliku medijsku pažnju, ali se obavljaju svakodnevno i na njima se temelji ljudsko društvo. Paraćin ima 28 seoskih škola i 33 sela. U toku je izgradnja dovoda vode do još dve seoske škole i do još dva sela. Za 2016.god. planira se izgradnja dovoda vode do još dva paraćinska sela i poslednje preostale seoske škole od 28 koliko ih ima koja nije priključena na gradski vodovod. Naš konkretni rezultat je na primer to što je na početku našeg rada šest sela imalo pristup gradskom vodovodu, a na kraju 2016.god. sva sela će imati pristup gradskom vododu.Naš konkretni rezultat je to što su na početku našeg rada priključak na gradski vodovod imale tri seoske škole, od kojih najveća osmorazredna nije imala toalet već poljski klozet. Do kraja sledeće godine sve seoske škole imaće priključak na gradski vodovod, sada priključak ima 25 škola, za dve je izgradnja u toku i poslednja 28-ma dobiće priključak 2016.god. Nema mnogo, ako uopšte ima sličnih opština u kojima će sva deca u seoskim školama imati pristup gradskom, kontrolisanom vodovodu. To znamo iz analize regionalne razvojne agencije Šumadije i Pomoravlja, ali složićete se, to nije spektakularna vest za naslovne strane, to je samo deo posla koji smo dobro odradili za našu zajednicu“istakao je Paunović.

Prema evidenciji predsednika opštine Paraćin do početka decembra bilo je ispunjeno preko 650 obećanja koja je paraćinska vlast dali građanima.

„Skupština je donela programe izgradnje infrastrukture i u svim oblastima nastaviće se radovi, biće asfaltiranja ulica u gradu, prigradskim naseljima i selima. Biće izgradnje kanalizacije u prigradskim naseljima i selima. Sva sela dobiće dovod gradske vode. Gradiće se kanali za odvođenje atmosferskih voda, biće uređivanja javnih površina i u selima i u gradu. Biće završen objekat novog Kulturnog centra i predat na upotrebu početkom 2017.godine. Predaćemo na upotrebu učenicima tri fiskulturne sale i jednu novu školu. Nastaviće se izgradnja i rešavanje imovinskih problema za sportske objekte, pre svega fudbalske terene u selima, kao i uređivanje Domova kulture. Ako se ostvare planovi “Srbijavoda” biće i izgradnje novih sistema za odbranu od poplava, opština će svakako zaokružiti svoj sistem ranog upozorenja i završiti svu planiranu dokumentaciju za vodotokove drugog reda. Ako sve bude po planu biće temeljno obnovljen još jedan objekat u srednjoškolskom centru i još jedan vrtić, potrebna dokumentacija biće pripremljena za četiri seoske i jednu gradsku školu, za šta su sredstva za radove već obezbeđena“ rekao je Paunović.

Paunović je zaključio da će sve navedeno značiti da će paraćinska vlast opet bez velikog spektakla i bez velikih reči, upornim radom, za još jedan korak unapredili uslove života u opštini u oblastima za koje su nadležne opštinske službe.

„Ponoviću ono što sam rekao pre godinu dana – možda nismo tim bez mane, ko radi taj i greši, ali smo sigurno tim koji je u ovim teškim vremenima najbolji za Paraćin“ zaključio je on.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime