PARAĆINCI OČEKUJU OTVARANJE 500 RADNIH MESTA

0

Prema najavama investitora koji u Paraćinu pokreću ili proširuju proizvodnju Paraćinci posao mogu da očekuju u štofari, „Čokolendu“, „Magnumu“, „Agro-milu“

Privredna slika grada na Crnici ove godine biće bolja nego 2015. a realne su mogućnosti da bude otvoreno više od 500 novih radnih mesta, najavili su investitori.

Vlasnik Štofare i turske firme „Fiset internacional“ – preko svog pravnog zastupnika, jagodinskog advokata Aleksandra Nikolića – najavio je pokretanje proizvodnje najlonskog prediva na proleće i zapošljavanje oko 200 radnika. Posle kupovine imovine te fabrike u stečaju, Turci su angažovali četrdesetak radnika sa evidencije ovdašnje NSZ, izneli neupotrebljive mašine i pripremili proizvodnu halu u koju će na proleće montirati opremu uvezenu iz Turske.

Novu proizvodnju u Paraćinu najavio je i poznati srpski proizvođač živinskog mesa, „Agro-mil“ iz Pojata. On će u ataru Striže otvoriti klanicu živine, najveći takav svoj objekat u Srbiji. Da bi izašla ovom investitoru u susret, Opština je donela plan detaljne regulacije tog dela opštine kraj državnog puta Paraćin – Pojate i tako napravila mini poslovnu zonu, za „Agro-mil“ i za druge investitore u proizvodnji hrane. „Agro-mil“ je već kupio zemljište od privatnih vlasnika koje mu je potrebno za gradnju. Na tom mestu biće montirana klanica živine površine oko 2.000 kvadrata sa 150 radnika.

Za još sedamdesetak Paraćinaca posla će biti u fabrici konditorskih proizvoda „Čokolend“. Ova firma proširuje proizvodnju, te je od letos veliko gradilište. Proizvodne hale su dograđene, a postojeća lepeza proizvoda biće obogaćena sa tri nova programa, najavio je vlasnik Nenad Jovanović.

Kapacitete će proširiti i firma „Magnum“, lokalni proizvođač mesa i mesnih prerađevina, kome će biti potrebno još pedesetak radnika. Uz to, u industrijskoj zoni sedam investitora koji su sagradili svoje objekte najavljuju skoro početak rada, kao i firme na nekim drugim manjim lokacijama – pored petlje auto-puta, u Vidovdanskoj i u Ulici Tome Živanovića. Ta grupa manjih preduzeća otvoriće još stotinu radnih mesta.

OHRABRUJE I STAKLARA

DEBLOKADA računa „Srpske fabrike stakla“ koja je, uz cementaru, „žila kucavica“ ovdašnje privrede, posebno je ohrabrujuća jer SFS može biti zamajac razvoja čitavog kraja. Račun je deblokiran u novembru, posle godinu dana, a firma „CPR Impeks“ iz Beograda ispunjava svoj deo obaveza iz ugovora i vraća dugove poveriocima. Ako se steknu uslovi za završetak investicije u novi pogon „Mašinsko-trgovačko staklo“, novih radnih mesta biće i ovde.

novosti.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime