Paraćin uputio Ministarstvu predlog za sprečavanje krađe glasova na predstojećim izborima

0

Odsek za informisanje SO Paraćin izdao je saopštenje:

Povodom aktuelne teme obezbeđivanja uslova za slobodne i fer izbore opština Paraćin uputila je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nekoliko predloga za izmenu propisa kojim bi se sprečila krađa glasova i omogućila ravnopravnost učesnika u izbornoj kampanji.

Između ostalog predlažemo:

1. Izmenu propisa kako bi se obezbedilo da se na glasačkom listiću za lokalne izbore mogu naći, u bilo kom delu (naziv liste, ime kandidata itd.) samo imena lica koja imaju biračko pravo na teritoriji jedinice te lokalne samouprave.
2. Izmenu propisa kojom će se definisati krivično delo ili prekršaj sa zaprećenom velikom novčanom kaznom od najmanje dvesta hiljada dinara za iznošenje glasačkog listića sa biračkog mesta.
3. Izmenu propisa kojom će se obezbediti da građanin ne može biti ucenjen ostavljanjem posebne oznake na glasačkom listiću (olovka u boji, posebna oznaka na listiću, poseban način zaokruživanja naziva liste), tako što se na biračkom mestu može koristiti samo već data olovka od strane biračkog odbora i tako što će se glasanje obavljati isključivo zaokruživanjem na propisan način broja ispred naziva liste ili će se izmeniti oblik glasačkog listića i glasanje vršiti upisivanjem znaka „X“ u unapred odštampano polje na glasačkom listiću.
4. Zabrana „javnog glasanja“
5. Zabrana unošenje i upotrebe mobilnog telefona ili bilo kakvog drugog sredstva za pravljenje fotografija na biračkom mestu i zabrana fotografisanja glasačkog listića.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)
.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime