Paraćin – grad muzej – u toku arheološka iskopavanja na trasi kojom će proći Turski tok

0

Arheolozi iz Kragujevca, Paraćina i Jagodine obavljaju zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Ključ u selu Bošnjane kod Paraćina, trasom kojom će proći Turski tok gasovoda.

Projekat sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u saradnji sa Zavičajnim muzejem iz Paraćina i Zavičajnim muzejem iz Jagodine.

Rukovodilac istraživanja i direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu Branislav Stojanović je izjavio da je arheološkim površinskim snimanjem terena pre nekoliko godina, ali i ponovo pre nekoliko meseci, ustanovljeno da deo trase prolazi kroz arheološki lokalitet, zbog čega se i obavljaju zaštitna iskopavanja.

„U pitanju su zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Ključ kod sela Bošnjane kod Paraćina. Vrše se iskopavanja trasom kojom će proći gasovod, odnosno Turski tok gasovoda. Arheološkim rekognosciranjem terena pre nekoliko godina ali i ponovo pre par meseci ustanovljen je da deo trase prolazi kroz arheoloski lokalitet koji se datira u period starijeg gvozdenog doba. Projekat sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u saradnji sa Zavicajnim muzejom Paraćin I Jagodina. Ja sam rukovodilac istraživanja, a pored mene u ekipi su stručnjaci iz Paraćina, Jagodine i Kragujevca. Iskopavanja traju do kraja jula. Za sada smo pronašli fragmente keramičkih posuda koje odgovaraju posudama starijeg gvozdenog doba, kamene alatke, kao i kosti i predmete od gvožđa. Jako velika površina treba da se istraži, na terenu pored 10ak stručnjaka radi preko 20 radnika“ kaže direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu Branislav Stojanović.

Kada je trebalo da se gradi južni tok gasovoda, stručnjaci su konstatovali postojanje nalazišta a sada je to i potvrđeno.

Iskopavanja će trajati do kraja jula.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstVeče egipatskog folklora u Paraćinu
Sledeći tekstOPŠTINA OBEZBEDILA SREDSTVA ZA RENOVIRANJE ŠKOLE, NAPREDNJACI POTRČALI DA SE SLIKAJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime