PALMA: NIKADA NEĆEMO DIĆI RUKU ZA NEŠTO ŠTO JE PROTIVNO SRPSKOJ TRADICIJI I KULTURI

0

Povodom obeležavanja Svete Trojice u Končarevu kraj Jagodine tradicionalno su održane litije pored hrasta starog 200 godina. Ove godine kolačar je bio Dragan Marković Palma sa porodicom.

“Tradicija litija u Končarevu je stara 200 godina koliko je star i ovaj hrast. Mi koji smo naslednici onih koji su pre dva veka zasadili ovaj hrast, moramo biti i njihovi sledbenici i da štitimo Srpsku pravoslavnu veru. Neke evropske države hoće Srbiji da nametnu neke druge evropske vrednosti. Mi poštujemo evropske vrednosti kao što su standard i ljudska prava, ali Srbija nikada neće prihvatiti one evropske vrednosti kojima bi srpski domaćin i srpska porodica izgubili svoj identitet”, izjavio je okupljenima na litiji u Končarevu, najpoznatiji meštanin tog jagodinskog sela, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

“Videli ste da je udar na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori od strane aktuelne crnogorske vlasti potpomognute nekim velikim silama. To se nigde na svetu nije desilo. Pogledajte kakva prava uživaju sve nacionalne manjine i verske zajednice u Srbiji, a šta se dešava Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori”, rekao je Marković.

“Ja sam autentični predstavnik srpskog domaćina. Bez srpske slave ne poštuje se porodica, ne poštuju se prijatelji, oni koji slave i oni koji idu na slavu. Ja sam ostao isti kakav sam bio pre i sa onim ljudima sa kojima sam se družio pre, družim se i danas. Poštujem svakog čoveka i svakog domaćina. Borimo se da što manje ljudi odlazi iz Srbije i ako uspemo u tome, onda će imati ko da nas nasledi. Mi moramo da krsnu slavu i naše običaje prenosimo na našu decu, na naše unuke i da srpska pravoslavna vera večno traje. Mora da se poštuje i srpsko kolo i srpska narodna nošnja. Nekada su neki govorili da je to seljačko kada vide našeg šumadinca, Srbina u narodnoj nošnji. Ali i UNESKO je uvrstio srpsko kolo kao deo nematerijalne kulturne baštine. I UNESKO nas je priznao i to nije seljačko kako su govorili neki koji, hvala Bogu, više nemaju moć kakvu su nekada imali. Svako dete u Srbiji ima pravo da izabere koju će muziku slušati, ali bez Moravca nema svadbe i veselja”, kazao je Marković.

“Na Kosovu i Metohiji je mnogo srpskih crkava i manastira porušeno i Albanci žele da otimaju naše svetinje. Ja želim da pošaljem poruku Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i onima koji su proterani sa Kosova i Metohije da mi, koji smo godinama u parlamentu Srbije, nikada nećemo glasati za nezavisno Kosovo, nikada nećemo podići ruku za takav predlog. To vam garantujem. Iako je veliki pritisak na državu Srbiju i politički i ekonomski preko raznoraznih taksi”, poručio je Dragan Marković Palma.

 

Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina naš grad“ koji sufinansira Grad Jagodina

Prethodni tekstPO JAGODINI BAČEN OTROV, OTROVAN VLASNIČKI PAS
Sledeći tekstU UTORAK KIŠA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime