OVE GODINE 57 NAPADA NA NOVINARE U SRBIJI

0

Iako je u prvih osam meseci ove godine zabeleženo skoro 60 napada na novinare, Savet Vlade Srbije tvrdi da se sve Preporuke Evropske komisije, koje se tiču novinarske bezbednosti, i više nego uspešno realizuju, rekao je danas predsednik Centra za praktičnu politiku Dragan Popović na predstavljanju izveštaja o medijskim slobodama u EU Info centru.

U sklopu Medijske strategije, čije se usvajanje očekuje u 2019. godini, najavljene su i nove mere koje se tiču Poglavlja 23, a koji vode ka istom cilju – povećanju medijske slobode.

„Strategije i planovi su jedna stvar, a ono što vidite svaki dan kada čitate novine i gledate televiziju je drugo. Mi zapravo svedočimo sve većem nazadovanju na polju medijskih sloboda i sve većem sužavanju prostora za demokratski dijalog“, rekla je Tanja Maksić, novinarka BIRN-a.

Gotovo svi rokovi propisani Akcionim planom za Poglavlje 23 su odavno propušteni. Broj napada na novinare, uključujući fizičke  napade, napade na imovinu, pritiske i verbalne pretnje kontinuirano raste od 2013. godine, da bi vrhunac dostigao tokom 2017. godine kada je zabeleženo 92 napada. Ovaj trend se nastavio i u 2018. godini u kojoj je za prvih osam meseci registrovano 57 napada na novinare.

Evropska komisija je posle izveštaja iz 2017. godine donela Preporuku 3.5.1. koja se odnosi na zaštitu novinara od pretnji nasilja kroz pet aktivnosti, konkretno kroz primenu efektivnih istraga i sankcionisanjem izvršnih napada.

Podsetimo, jedan od urednika informativnog portala Žig info iz Grocke Željko Matorčević izjavio je danas da su i on i njegov kolega Milan Jovanović kojem je noćas zapaljena kuća u napadu nepoznatih ljudi, u više navrata prijavljivali pretnje tužilaštvu u Beogradu ali da im niko nikada nije odgovorio da li je istraga sprovedena niti da li je bilo nekih rezultata.

Ceo tekst možete pročitati na danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime