OTVORENA MUZIČKA JESEN U JAGODINI

0

Koncertom ,,Svi putevi vode u Milano“ najtaletnovanijih mladih muzičara u Srbiji, okupljenih oko programa El Sistema, otvorena je Muzička jesen u Jagodini.

Reč je o učenicima muzičkih škola iz Ćuprije, Jagodine i Paraćina koji su početkom septembra boravili u kampovima u Milanu i Beču, te na koncertima pobrali pregršt priznanja i neznavično proglašeni za najtalentovanije mlade muzičare.

muzicka-jesen-u-jagodini-3-foot-g-jevremovic_f
– Imamo vrhunske talente i ovo je jedan od dobrih puteva da se oni na putu razvoja ne izgube. Njih sada prepoznaju u svetskim muzičkim prestonicama. Najbolji dirigent današnjice Gustavo Dudamel je došao da sluša probu omladinskog orkestra El Sisteme i oduševio se njihovim umećem muziciranja. U pauzi je prišao jednoj devojčici i pitao je odakle je, a ona je dogovorila iz Srbije, zatim prišao drugoj, trećoj, pa dečaku i dobijao istovetan odgovor iz Srbije.

Obećao je da će doći u Srbiju sledeće godine, iako mu je planer popunjen do 2020. godine. To je put kojim talenti treba ići, jer mi znamo da su fenomenalni i to im nije od koristi, već da redovno imaju kontakte sa vrhunskim profesorima, putuju, uče i stečena znanja vrate u Srbiju, kaže  programski direktor Music Art projekt Marijana Milošević Simić.
Muzički talenti iz ćuprijske škole, koji su okupljeni iz svih delova Srbije, lideri su Omladinskog orkestra El Sistema.

– Naši talenti iz Ćuprije su lideri u svakom pogledu u tom orkestru. Oni su u prvim pulotovima na sceni i nosioci orkestra. To je naša najbolja afirmacija u smislu liderstva, talenta, mogućnosti…. Mlađa deca iz Ćuprije, Jagodine i Paraćina, posle četiri dana u kampu, svirali su na otvaranju Foruma civilnog društva u Beču, koji je održan pod pokroviteljstvom Angle Mekel. Druga grupa talenata u bila je u Milanu i svirali su Milanskoj skali i teatru Arčiboldi, najvećoj koncertnoj dvorani u tom gradu. Uzbuđenje je kročiti u tu salu i odgledati neku predstavu, a kamoli svirati u orkestru i biti na sceni sa 150 odabranih talenata iz celog sveta. Među decom iz celog sveta, dvanaestoro naših talena vodilo je glavnu reč na sceni, hvali se Marijana Milošević Simić.

Muzička jesen biće nastavljena tokom cele jeseni odabranim sadržajima.

Blic

Prethodni tekstPALMA I ODBORNICI NA SKUPŠTINI GLASALI ZA PODRŠKU VUČIĆU U KRIZI SA HRVATSKOM, HRVATI DA IZVRŠE PUČ
Sledeći tekstDANAS „NOĆ ISTRAŽIVAČA“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime