OTVOREN FESTIVAL NAUKE „PROTON“ – SVILAJNAC LIDER U OBLASTI NAUKE I PROSVETE

0

Prvi „PROTON“ – FESTIVAL NAUKE u organizaciji Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu svečano je otvoren danas u prisustvu oko hiljadu đaka i profesora iz Svilajnca i okruženja. Festival traje danas i sutra. Svilajnac je postao lider u oblasti nauke i prosvete i danas bi retko ko mogao da prepozna nekadašnju varoš.

F2

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu podelio je specijalne zahvalnice svim učesnicima festival, koji se održava se u petak i subotu u periodu od 10 do 18 časova. Jedna od osnovnih uloga Prirodnjačkog centra Srbije je promovisanje nauke i približavanje naučnih sadržaja široj publici na jedan moderan i inovativan način. Učesnike, goste festivala i posetioce pozdravio je i dočekao predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, ističući da je Svilajnac po prvi put domaćin jedne ovakve naučne manifestacije:
“Svilajnac je pokazao da ima kapaciteta da pravi prvorazredne naučne događaje, što nije baš česta situacija sa manjim opštinama. Izuzetno sam ponosan, jer su ovo rezulatati našeg višegodišnjeg rada i truda. Velika je stvar okupiti ovako velike i značajne naučne insitucije naše zemlje na jednom mestu, a ujedno ovaj festival potvrđuje i osnovnu funkciju i cilj Prirodnjačkog centra, a to je promovisanje naučnih sadržaja, približavanje različitih oblasti i što široj publici. Mislim da je “Proton” to dokazao” – izjavio je Milanović.

F1
Direktor Prirodnjačkog centra Srbije i organizator festival Irena Dubravac pozvala je sve građane da dođu na Festival nauke I usput uživaju i u svim sadržajima Prirodnjačkog centra:
“Cena karte za festival nauke je 300 dinara, a uz tu ulaznicu možete obići i stalne izložbe Prirodnjačkog centra – Geološki vremeplov, Svet mineral i stena, Svet dinosaurusa, upoznati životinjsi svet naše zemlje, videti srpske meteorite, postavku paleontologija i uživati u našem zabavnom parku na otvorenom sa 20 vrsta dinosaurusa u živom obliku”.

F3 F5Učešće na festivalu nauke uzele su relevantne i značajne institucije Republike Srbije, koje posetioce na zanimljiv način uvode u svet nauke:

• Na uzbudljivoj strani zakona –Pripadnici MUP Srbije, PU Jagodina, odsek kriminalističke i protivdivizione tehnike: prikazuju forenzičke načine vršenja uviđaja krivičnih dela, puštaju vas da zavirite u svet forenzike.
• Život biljke – naš vazduh – Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš:. Osvetljavaju teme o tome zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću, a vi saznajte baš sve što hoćete o „zelenim čudima“ koje (naš) život znače.F6
• Prošlost koja otkriva tajne – Filozofski fakultet Univerziteta u beogradu – Klub studenata arheologije Beograd: Zemlja čuva mnoge tajne, ali kada je reč o arheološkim nalazašitima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana. Prukazuju jedno arheološko nalazište I mnoge originalne I autentične eksponate.

• Drumska strela – Prva srpska formula: Formula student tim Mašinski fakultet – Ako nikada niste videli formulu uživo ovo je jedinstvena prilika i to formulu koja je napravljena u Srbiji

• NAVAK – Nacionalna vozačka akademija i SAT media group

• Svet terarijuma – PMF Kragujevac i individualni izlagači – upoznajte se sa živim svetom terarijuma: zmijama, paucima, gušterima…

• Experteen program – Svilajnac: Posebno smo ponosni na preko 100 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Opštine Svilajnac, učesnika našeg festivala nauke, koji su obučeni za izvođenje zanimljivih ogleda iz fizike i hemije u okviru našeg programa ‚‚ExperTeen‚‚

Prethodni tekstVANREDNI IZBORI 24.APRILA
Sledeći tekstDS NAPRAVILA SAVEZ ZA IZBORE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime