OŠTEĆEN SPOMENIK ŽIVOJINU GLIGORIJEVIĆU U JAGODINI

0

Spomenik, podignut 1920. godine u Jagodini borcu Kolubarske bitke Živojinu Gligorijeviću, jedan od najlepših spomenika krajputaša u Srbiji, oskrnavljen je tokom noći, saopštila je porodica Gligorijević.

Skrnavljenje je prijavljeno policiji, koja je izvršila uviđaj i traga za počiniocem ili više njih, potvrđeno je danas Tanjugu u Policijskoj upravi u Jagodini.

Kako je novinarima ispričao praunuk Gligorijevića, Dragan Gligorijević, nepoznati vandali iz desne ruke statue išcupali su pušku koju je držao, a to su još samo jednom uradili vojnici fašističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. On je dodao i da je puška bila veoma verna orginalu, koju je nosio na frontu, a bilo je pokušaja da se i ukrade prošle godine.

„Kada su to uradili, ne znam šta su mislili, da je puška prava, ili su je brutalno otkinuli zbog dva kilograma gvožđa koje će prodati“, rekao je Gligorijević vidno dirnut i ogorčen, pitajući se kuda ide zemlja u kojoj ništa ništa nije sveto i kakav je to sistem vrednosti.

Spomenik je bio u veoma lošem stanju i porodica Gligorijević ga je obnovila prošle godine da u novom sjaju dočeka stogodišnjicu pogibije i Velikog rata. Radove je vodio Dragan.

Spomenik, delo poznatog beogradskog vajara tog vremena, za 95 godina, od kada je izgrađen, preživeo je Drugi svetski rat i sve nedaće vremena.

Nemci su iz desne ruke figure Gligorijevića iščupali karabin, a Bugari ga gađali iz pušaka. Izdražao je kiše, mrazeve, nebrigu, jake vibracije vozova na međunarodnoj pruzi Beograd – Niš koja prolazi samo nekoliko metara od spomenika.

Na spomeniku piše da je Živojin Gligorijević „bio“ drugi pozivac i da je poginuo u 38. godini života, da je pripadao prvoj četi drugog bataljona petog puka Moravske divizije“, a da je spomenik podigla supruga Aleksija sa sinovima Miroslavom i Mijajlom i kćerkom Milicom.

Piše i ovo: „Stan putniče, stan rođače te pročitaj spomen moj koji pado na čuku. Krvlju sam zemlju zalio i kostima zemlju potrusio 21.11.1914. godine“.

Dragan Gligorijević, ističe da je poslednja restauracija spomenika, pre prošlogodišnje, obavljena 1992. godine, „bio je dosta urušen, otpadali delovi, ispucao, videla se armatura“…

„Obratio sam se Zavičajnom muzeju u Jagodini, rekli su da nije u njihovoj nadležnosti, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu su rekli da je spomenik krajputaš jedinstven i među retkima u Srbiji, ali da nemaju sredstava za rekonstrukciju“.

Zato su on i brat rešili da obnove spomenik uz pomoć akademskog vajara Ivana Markovića i sestrića Bojana Novčića, a glavni finansijer je bio Zoran Gligorijević, podsetio je Dragan.

Na dan otkrivanja spomenika, 1920. godine, „priređeno je opelo, kojem su prisustovali visoki vojni zvaničnici tog vremena i koji su posthumno odlikovali Živojina Gligorijevića i porodici uručili orden i plaketu“, podseća Dragan.

Spomenik se nalazi na početku ulice Ribarski put, odmah uz pružni prelaz na državnom putu Jagodina-Svilajnac-Despotovac.

O Spomeniku je šezdesetih godina prošlog veka rađen dokumentarni film koji je prikazivan u žurnalima pre projekcije igranih filmova u bioskopima, dodaje Gligorijević.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime