OSNOVNOM SUDU U JAGODINI PODNETA 191 TUŽBA OD STRANE GRAĐANA PROTIV BANAKA

0
„U 2020. godini podneta je 191 tužba od strane građana protiv više banaka, od toga je u 22 predmeta postupak okončan donošenjem presuda u korist građana, tako da u ovom sudu nema nijedne presude koja je doneta u korist banaka“, navodi za RTS portparol – sudija Osnovnog suda u Jagodini, Jasmina Tašković.

Sudovi u Srbiji gotovo da su paralisani ogromnim brojem predmeta u kojima građani tuže banke za troškove obrade kredita. Reč je o desetinama hiljada tužbi, a strukovna udruženja sudija i tužilaca već traže od države da se pronađe rešenje za ovaj problem, prenosi RTS.

Zastupanjem građana u predmetima protiv banaka bave se advokati, razna udruženja i agencije i gotovo svi gradovi oblepljeni su obaveštenjima kome se javiti. Poslednjih dana krenulo je i nasumično pozivanje građana telefonom s pitanjem – da li ste imali kredit? Zastupnici se obično naplaćuju po pravosnažnosti presude od strane koja izgubi spor.

Banke kažu da nema pravnog osnova za tužbe i često se žale drugostepenim sudovima. Ističu da je klijent pre potpisivanja ugovora bio upoznat sa uslovima i da naknade za troškove obrade postoje i u inostranstvu.

Ima i pokušaja da se klijenti vansudski nagode sa bankom. Pojedinačni brojevi često nisu velike, ali u ukupnom zbiru, prema računicama udruženja potrošača, banke su na ime troškova obrade kredita naplatile više od 10 milijardi dinara.

Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina naš grad“ koji sufinansira Grad Jagodina

Prethodni tekstTRI NOVA SLUČAJA KORONE U JAGODINI
Sledeći tekstPALMA: PLAŠENJE NARODA O KORONI MORA DA PRESTANE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime