Organska hrana: Sve što treba da znate o njenom značaju i proizvodnji

0

U poslednjih nekoliko godina, sve se više govori o organskoj hrani. Ekološki osvešćeni građani često posećuju pijace u potrazi za organskim namirnicama, dok majke biraju isključivo organsko voće i povrće za svoju decu. Postavlja se pitanje: zašto je organska hrana postala toliko tražena, a zašto je njena cena često viša u poređenju sa „običnim“ namirnicama? 

 

Sve više ljudi postaje svesno važnosti zdrave ishrane i razume da hrana koju konzumiramo direktno utiče na naše zdravlje. Organska hrana postaje ključ za očuvanje dobrog zdravlja. Ali, šta tačno podrazumeva organska hrana i kako možemo biti sigurni da dobijamo ono što želimo? 

 

Saznajte više o organskoj hrani, njenom načinu proizvodnje, procesu sertifikacije i izazovima koji prate organski uzgoj u nastavku. 

Kako definisati organsku hranu?

Na prvi pogled, teško je uočiti razliku između organske i „neorganske“ hrane, tj. hrane dobijene konvencionalnim metodama uzgoja. Naprotiv, voće i povrće uzgajano organski često ne izgledaju tako privlačno kao veliki i sjajni plodovi koji su genetski modifikovani.

 

Odgovor je u načinu uzgoja – organska hrana je zdravija jer se uzgaja na potpuno prirodan način, baš kao što su to radili naši preci na selu – bez upotrebe veštačkih đubriva i komercijalnih pesticida, bez primene hormona rasta, aditiva i sintetičkih boja. 

 

U organskom uzgoju, svaki segment proizvodnje podvrgnut je strogoj regulativi koju propisuju zakoni i pravilnici za organsku proizvodnju. Organska proizvodnja je pod neprekidnim nadzorom kako bi se osiguralo da rezultat bude zdrava i prirodna hrana, bezbedna za upotrebu i blagotvorna za zdravlje.

Kako započeti oransku proizvodnju? 

Organska hrana je tražena i kod nas i u inostranstvu – postoji velika potražnja za njom, pa je logično razmotriti prelazak na organsku proizvodnju. Ipak, kako je već pomenuto, taj proces podleže strogim zakonima koje je neophodno poštovati kako biste postali i opstali kao organski proizvođač.

 

Zakonski propisi koji uređuju organsku proizvodnju obuhvataju:

  • Zakon o organskoj proizvodnji.
  • Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji, kao i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se predaje ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji radi dobijanja potvrde, kao i o uslovima i procedurama prodaje organskih proizvoda.

 

Kroz ove propise je detaljno regulisan svaki korak procesa proizvodnje organske hrane, od sadnje ili uzgoja do berbe, i propisani sve zahtevi koje je potrebno ispuniti kako bi krajnji proizvod bio označen i sertifikovan kao „organski“.

 

Zakoni koji se odnose na organsku proizvodnju ne ograničavaju se samo na upotrebu hemijskih sredstava tokom uzgoja. Takođe obuhvataju izbor mašine za pakovanje proizvoda, vrstu ambalaže, način deklarisanja, transport, kao i uvoz i izvoz organskih proizvoda.

 

Započinjanje organske proizvodnje kreće kontaktiranjem nadležne kontrolne organizacije za vaše područje i potpisivanjem ugovora. Taj ugovor će vam postaviti obaveze u vezi s poštovanjem svih pravila organske proizvodnje, od izbora semena za sadnju do korišćenja pakerica za ambalažiranje finalnih proizvoda. Ovde ćete, dobiiti i evidencioni broj pod kojim ćete biti zavedeni u organizaciji.

Šta može a šta ne može u organskoj proizvodnji?

U organskoj proizvodnji ne smete koristiti ništa što nije odobreno pravilima, bez obzira na to koliko vam se činilo bezopasno. Ipak, to ne znači da nećete moći da koristite nikakve dodatke. Morate koristiti samo one supstance koje su odobrene, kako je propisano u ugovoru koji potpisujete sa kontrolnom organizacijom.

 

Imaćete mogućnost da koristite preparate koji poboljšavaju plodnost zemlje, štite biljke od insekata, kao i dodatke ishrani za stoku. Takođe, moći ćete koristiti sredstva za čišćenje i dezinfekciju, pakerice za organske plodove i transportna sredstva koja su odobrena za organsku proizvodnju.

 

Sve što koristite morate detaljno zabeležiti. Kontrolna organizacija može u svakom trenutku obaviti inspekciju vaše proizvodnje i dokumentacije.

Da li se isplati ulagati u organsku proizvodnju?

Razmatranje organske proizvodnje može biti korisno ukoliko ste spremni da poštujete propise i odgovorno mu se posvetite. 

 

Tržište podjednako traži organsko povrće, voće, začinsko bilje, kao i proizvode životinjskog porekla. Međutim, cene organskih proizvoda su znatno više u poređenju s onima koji su proizvedeni standardnim metodama, često čak i do pet puta. Ipak, postoji visok potencijal za dobre prihode. 

 

Zato, ako se odlučite za organski uzgoj, preporučujemo vam da ceo proces obavite na svom gazdinstvu – od setve do pakovanja. Na taj način imaćete kontrolu nad cenom finalnih proizvoda, što vam omogućava da ih ponudite kupcima po vašoj ceni, bez troškova najma za usluge drugih.

Foto: https://www.pexels.com/photo/assorted-vegetable-store-displays-2252584/

Prethodni tekstPostizanje sportskog izgleda automobila – saveti i predlozi
Sledeći tekstFUNERAL PREVOZ – prevoz pokojnika iz Švajcarske i drugih zemalja u Srbiju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime