Oko 300.000 penzionera tužilo PIO

0

Penzioner koji je prvi dobio PIO na sudu, izgleda da će dobiti novac tek kada presuda bude pravosnažna. Mnogi penzioneri se zato pitaju – da li da tuže državu?

„Ovo je značajan korak koji dokazuje i samostalnost srpskog pravoduđa, hrabar potez sudije, ali mislim da su se penzioneri prerano obradovali. Nažalost, presuda je rpvosepena i PIO fond će verovatno uložiti žalbu. Tako da je to jedan strašno dug put i teško je predvideti ishod“, kaže advokat Predrag Simić.

Prema njegovim rečima, presuda jeste hrabra i ima osnova jer je penzija imovina.

„Oko 30.000 penzionera je tužilo PIO, a to nije malo. Ali, 700.000 je oštećenih, a nemaju pare za takse, zato nisu tužili“, kaže Miloš Grabundžija, sindikat penzionera „Nezavisnost“.

Simić objašnjava da za ovaj konretno slučaj, penzioner nije imao mogućnost da zaštiti svoja prava jer nije imao rešenje.
„Došlo je onda do rasprava dali je rešenje potrebno ili ne. Jer je važno zbog prava na žalbu, a penzija mu je umanjena. Ovde je situacija da imamo zako, a nemamo rešenje“, kaže on.

Grabundžija dodaje da rešenje o smanjenju penzija nije dobiio niko, nego se za sve pozivalo na zakon, a to znači, ističe, da je ugroženo jedno od ljudskih prava.

Simić kaže da su vrlo male šanse da pva presuda postane pravosnažna.

„Probudila je nade, i otvorila mnoga pravna pitanja, ali ovde bi trebalo država da traži izlaz u vidu nekog rešneja nagodbe“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime