ODLOŽENO SUĐENJE OLIVERU IVANOVIĆU

0

U Apelacionom sudu u Ajvaliji, nadomak Prištine, odloženo je suđenje po žalbi odbrane Olivera Ivanovića, lidera GI SDP, na prvostepenu presudu, za 11. oktobar, kako bi do tada Tonka Beriša, predsednica Apelacionog suda razmotrila zahtev odbrane za izuzeće sudije Albanca iz tročlanog sudskog veće.

Na ročištu u velikoj sali Departmana za teška krivična dela, pred tročlanim sudskim većem kojem je predsedavao Radoši Petrov, sudija Euleksa, a u kojem su i Ana Bednarek, međunarodni sudija i Driton Muharemi, čije izuzeće traži advokatski tim odbrane Ivanovića, čulo se da je veće primilo dva predloga o izuzeću albanskog sudije i o tome tek treba da bude donesena odluka.

Čulo se i da je odbijen zahtev da se dalji sudski proces odvija u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, gde je početkom januara sudsko veće Euleksa, na čelu sa Roksanim Komšom, lideru GI SDP izreklo kaznu zatvora od devet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 14. aprila 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kada je smrtno stradalo nekoliko Albanaca.

Reagovala je odbrana Ivanovića, koji je u Ajvaliju stigao pod jakim bezbednosnim merama iz pritvorske jedinice u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a Nebojša Vlajić, advokat iz tima odbrane je posle uvodne reči kazao:

– Naš zahtev nije lične prirode, već je podnet iz principijelnih razloga. Mi advokata Muharemija ne poznajemo, ne sumnjamo u njegovu nepristrasnost, ali ovde je reč o objektivnoj sprečenosti sudije. Misija Euleksa je i osnovana zbog ovakvih predmeta, jer lokalno pravosuđe nije u stanju da radi predmete poput ovog. Ovde je reč o ratnom zločinu. Tražili smo da u veću budu sudije Euleksa, a naš zahtev je osnovan, jer je principijelan – naglasio je pred punom sudnicom Vlajić.

Orhan Mađuni, zastupnik oštećenih, protivio se ovom zahtevu, s obzirom na to da, kako je naveo, „predlog treba da bude potkrepljen zakonom, a zakon jasno definiše kada sudija može da bude izuzet”.

– U skladu sa zakonom, apelaciono veće će uvek imati jednog lokalnog sudiju – zaključio je Mađuni.

U sudnici, gde je bila zakazana sednica po žalbi odbrane, ali i samog Ivanovića, do koje se stiglo posle mnogobrojnih bezbednosnih provera i gde je primećen veliki broj policajaca, bilo je i petoro svedoka tužilaštva, među kojima i Isa Mustafa.

Na osnovu njegovog svedočenja su u prvostepenom postupku, kako je navela odbrana Ivanovića, sudije Euleksa „presudile, iako je on samo potvrdio Ivanovićevo prisustvo na mestu gde su ubijeni Albanci”.

Ročištu su prisustvovali i članovi porodice Olivera Ivanovića – supruga, sestra i najstariji sin, ali i članovi GI SDP, među kojima je bila i Ksenija Božović, potpredsednica partije čiji je lider u zatvoru od 27. januara 2014. godine.

Uhapsili su ga pripadnici Euleksa, posle „informativnog razgovora” na koji je po pozivu otišao. Ona je izjavila: „Razočarani smo jer smo tek u sudnici čuli da se o žalbi o izuzeću albanskog sudije nije raspravljalo.”

– To govori o neefikasnosti suda i uopšte o neefikasnosti pravosudnog sistema. Očekujemo da će odluka biti donesena pre 11. oktobra i da će u veću biti samo sudije Euleksa koje će dokazati da je gospodin Ivanović nevin – rekla je Ksenija Božović.

 politika.rs
foto tanjug/boki

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime