OD JANUARA ĐAČKE UNIFORME

3

Posle nekoliko godina, koliko se priča o uvođenju đačkih uniformi u jagodinske škole, OŠ ,,17. oktobar“ to zaista i čini. Cena uniforme biće oko 1.000 dinara i to na četiri rate. Trenutno se radi na izboru materijala, a uniforma , ukoliko predlog usvoji Savet roditelja, biće najsitniji karo sa crvenim, žutim ili zelenim logom 17.

7
Direktorka OŠ ,,17.oktobar“ Biljana Milanović i profesorka likovne kulture Nataša Krstić

OŠ,, 17.oktobar,, je i u ovom poduhvatu lider. Motivi su mnogobrojni.

,,Na prvom mestu radi se o bezbednosti jer je decu u istim uniformama lakše videti, takođe da li je među njima neki stranac u dvorištu, zatim zbog socijalne jednakosti jer je sve više učenika koji odskaču, a i mi smo kao škola uvek donosili novine pa će tako biti i ovog puta. Uniforme će biti moderne, praktične, nikako u teget boji, kaže direktorka ove škole Biljana Milanović.

2
jedan od predloga
3
jedan od predloga

 

Profesorka likovne kulture, Nataša Krstić nacrtala je nekoliko predloga uniformi za dečake i devojčice.

,,Gledamo da uniforme budu jednostavne i lepe. Razredne starešine i učiteljice skupljaće konfekcijske brojeve. Materijali će biti iz Turske, kvalitetni a sašiće nam domaća firma. Đaci su zainteresovani, neki su donosili svoje crteže i ideje kako i oni hteli da uniforme izgledaju. Uvažila sam dužinu. Oni ne vole sumorne boje i kako kažu ,,nećemo uniformu u kojoj ćemo da izgledamo kao neki radnici,,. Isprobaćemo sve kombinacije, kaže profesorka Nataša Krstić.

8
Nataša Krstić osmislila predloge za đačke uniforme

Ova investicija koja će dati na važnosti kompletnom izgledu jedne školske ustanove, koštaće do milion dinara.

jedan od predloga
jedan od predloga

Kada je u ovoj školi pre dve godine sprovodena anketa sa pitanjem da li želite da vaše dete nosi uniformu, uglavnom su roditelji mlađe dece bili protiv. Međutim, na kraju poslednje školske godine, anketa je pokazala da je 78 odsto roditelja zainteresovano za uvođenje uniformi.

4

OSMACI OSLOBOĐENI UNIFORMI

Samo đaci završnog razreda neće nositi uniforme u drugom polugodištu. Postoji mogućnost da nose marame ili neku oznaku. To važi samo za generaciju koja sada izlazi iz osnovne škole i upisuje srednju.

Nastavnici i učiteljice će takođe nositi uniforme koje će biti sličnog modela samo sa nekim drugačijim detaljima. Samo direkroka neće nositi uniformu.

,,Na zapadu su uniforme prestiž. Đaci sa ponosom nose oznake škole koju pohađaju. Zašto to ne bi bilo kod nas, dodala je Milanović.

 

 

6

 

UNIFORME ĆE SE NASLEĐIVATI KAO I KNJIGE

Kako je objasnila direktorka OŠ ,,17.oktobar“ postoji mogućnost da će se uniforme nasleđivati, kao i knjige.

,,To važi za uniforme koje će se dobro održavati, ne za one koje se pocepaju ili oštete. Roditelji bi dva puta u toku školovanja morali da kupe uniforme, pošto deca rastu.

 

 

3 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime