OD 1.JULA NOVE ZABRANE ZA KAMIONE

0

Informacije vezane za predstojeće promene kada je reč o zabranama za kamione na autoputu A1 u gornjoj Austriji, počevši od 1 jula 2015:

Od 1. jula 2015 stupiće na snagu zabrana u zavisnosti od emisije štetnih gasova za starije kamione. Zabrana se primenjuje isključivo na delu autoputa A1 u gornjoj Austriji, izmedju saobraćajnica Enns-Steyr i Haid.

Zabrana se odnosi na sva vozila koja nisu u skladu sa klasom Euro 2, bez obzira na težinu, te se zato odnosi i na kamione koji spadaju u tzv lakšu kategoriju.

Sva vozila na koja se ova zabrana ne odnosi svejedno moraju posedovati emisione stikere za pripadajuću emisionu klasu, a stikeri su dostupni u svakoj radionici koja je ovlašćenja za njihovo izdavanje po ceni od EUR 25. Kršenje ovog pravila povlači kaznu od EUR 2.180.

Ostale informacije o emisionim stikerima:

Počevši od 1. januara 2015. godine svaka vozilo klase koje N ulazi u oblast označenu na karti (Beč i delovi Donja Austrija) mora imati važeću austrijsku emisionu nalepnicu/stiker. Nalepnica druge zemlje neće biti prihvaćena.

 

U označenoj oblasti zabranjena je vožnja vozila klase N sa EURO 0 i EURO 1 motorima od 1. jula 2014. godine. Vožnja  vozila Klase N sa EURO 2 motorom biće zabranjena od 1. januara 2016.

Detaljna lista opština, gde je obavezno imati emisioni stiker/nalepnica emisije  na vetrobranskom staklu:

Beč – sve oblasti.

Donja Austrija

1. Oblast Bruck/Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck/Leitha, Enzersdorf/Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf/Leitha, Hainburg/Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf/Leitha;
2. Oblast Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth/Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof/Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden/March, Weikendorf;
3. Oblast Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf;
4. Oblast Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf;
5. Oblast Beč/predgrađa: Fischamend, Gerasdorf pored Beča, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing;

Postoje neki izuzeci:

  • Kamper vozila i druga vozila izmenjena za određenu svrhu (čija nabavna cena prelazi 100.000 evra, prilagođena određenim potrebama ili vozilo  čija se cena poklapa sa cenom izmena na vozilu)
  • Mali preduzetnici sa autoparkom koji ne prelazi 4 vozila klase N (maksimalna težina 12 T, EURO 1 ili EURO 2 motor, koja se koriste isključivo za prevoz robe) mogu da se prijave za izuzeće u Beču na MA46 ili bilo kojoj od pet oblasnih komisija u Donjoj Austriji (Bezirkshauptmannschaft). Nalepnica je obavezna i onda kada se izuzimanje odobri,  ali će izuzimanje od zabrane biti dodato u sertifikat o usaglašenosti. Dozvola za trgovinu takođe se mora predočiti vlastima (ova vozila onda nose bele i crne IG-L nalepnice, koje se izdaju na period do 3 godine).  Prijave za vozila klase N opremljena motorima EURO 2 podnose se od sredine 2015.

Postoje razni drugi izuzeci, uglavnom su za vozila koja se koriste u javnom interesu i registrovana su u Austriji. To su istorijska vozila i vozila opremljena specijalnim filterima u saglasnostima sa dozvoljenim maksimalnim PM-10 vrednostima.

Sve u svemu, situacija u Austriji je sledeća:


Oblasti obeležene plavom bojom: svi kamioni moraju da imaju emisionu nalepnicu, zabranjena je upotreba EURO I i EURO II.

Žutim obojene oblasti: nema obaveze da se ima emisiona nalepnica, korišćenje kamiona napravljenih pre 1991. zabranjeno.

Ljubičasto: upotreba kamiona čija težina prelazi 7,5 T i opremljeni su motorom EURO I i EURO II zabranjena.

Crveno: svi kamioni moraju da imaju emisionu nalepnicu, upotreba EURO I i EURO II (počev od 1. januara 2016) zabranjena.

Nalepnice mogu da se nabave, između ostalog, u svim ÖAMTC tehničkim servisima u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu (Gradišće) i u većim centrima širom Austrije po ceni od EUR 25.

Vozila ispod 3,5 T moraju da prođu inspekciju, vlasnici vozila koja prelaze tu težinu mogu da  na licu mesta dobiju serifikat o usklađenosti i dobiju nalepnicu.

Ako imate dokument koji dokazuje EURO kategoriju motora ponesite ga sa sobom onda kada kupujete emisionu nalepnicu (CEMT/UECMT dokument).

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=597%3Aod-01-jula-u-austriji-nove-zabrane-za-kamione&catid=67%3Avesti&Itemid=90

Prethodni tekstZA VIKEND OD 27 DO 32 STEPENA
Sledeći tekstGRČKE PRODAVNICE PUNE HRANE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime