OBRAZOVANjE SPAJA ĆUPRIJU I RIJEKU

0

Delegacija Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija bila je u dvodnevnoj poseti Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Republika Hrvatska. Cilj posete pored potpisivanja sporazuma o bilateralnoj saradnji bila je i diskusija na temu položaja medicinskih sestara na Balkanu kroz evropske direktive.

slika-1Direktor VMŠSS Ćuprija dr sci. med. Hristos Aleksouplos u susretu sa dekanom prof. dr sci. med. Alanom Šustićem iskoristio je priliku da predstavi Školu i da zvanično pozove predstavnike iz Rijeke da posete Ćupriju kako bi preneli iskustva sa usklađivanjem studijskuih programa sa direktivom EU 55/13.

„Fakultet zdravstvenih studija kao najmlađi fakultet u zemlji osnovan 2014. godine, i Hrvatska kao članica Evropske Unije, predstavljaju odličan primer na koji se možemo ugledati i čija iskustva možemo iskoristiti u implementaciji direktive u naš nastavni program. Cilj Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji je da se na vreme počene sa pripremama za implementaciju i uskoro, prilikom naredne akreditacije studijekih programa i samu instituciju prilagodi i uskladi sa svim zahtevima direktive EU 55/13.“

„Ipak je obrazovanje jedna od karika za bolje odnose između dve zemlje jer osim saradnje iz oblasti struke koja doprinosi razvoju i same kulture ono je garant za mir i stabilnost u regionu“.- rekao je Aleksopulos

Pilikom posete prezentovan je i stručni časopis Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji, PONS sa srpskim citatnim indeksom, a prof Melnar sa Fakulteta zdravstvenih studija predložena je za člana uredništva.

Saradnja će se, takođe, ogledati i u razmeni profesora i studenata, zajedničkom organizovanj stručnih seminara, naučnih skupova, organizovanju i učešću u naučnim i profesionalnim sastancima, konferencijama i simpozijumima i drugim oblicima edukacije.

Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Rijeci na prediplomskim studijama ima katedre za sestrinstvvo, fizioterapiju, babištvo i radiološku tehnologiju, a na nivou diplomskih studija akreditovani su Prevencija i zaštita mentalnog zdravlja i Menadžment u sestrinstvu i klinički nutricionizam.

Misija Fakulteta zdravstvenih studija određena je Zakonom o nauci i visokom obrazovanju republike Hrvatske, drugim odgovarajućim zakonskim i podzakonskim akima te usvojena Strategijom Sveučilišta u Rijeci 2014.-2020.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime