Izložba Zavičajnog muzeja Jagodina otvara ovogodišnje Vidovdanske svečanosti u Ćupriji

0

Sećanje na vidovdanske junake duboko je utkano u baštinu srpskog naroda, a zadužbina kneza Lazara, manastir Ravanica nadomak Ćuprije, sa njegovim zemnim ostacima, vekovima je mesto najdubljeg poštovanja i hodočašća. Manifestacija “Vidovdanske svečanosti” u organizaciji Turističke organizacije Ćuprija obeležava se više od jedne decenije, a čast njenog otvaranja već po drugi put pripala je izložbi Zavičajnog muzeja u Jagodini.
Pomoravska publika će u Muzeju Horeum Margi – Ravno u Ćupriji, u periodu od 24. juna do 20. jula 2022. imati priliku da pogleda izložbu “Srednji vek u arheološkim zbirkama Zavičajnog muzeja Jagodina”. Izložbu kojom se predstavlja bogatstvo srednjovekovnih fondova arheoloških zbirki jagodinskog muzeja do sada je videla publika u Petrovcu na Mlavi povodom Noći muzeja 2015. godine (tom prilikom nazvana “Taj svetli srednji vek”), kao i publika u Republici Srpskoj u Prijedoru 2020. godine.
Ovoga puta na izložbi će biti predstavljeno oko 250 predmeta pronađenih na srednjovekovnim nalazištima srednjeg Pomoravlja, Resave i Levča, u hronološkom rasponu od VI do XVIII veka. Među eksponatima su keramčke posude, oruđe, oružje, nakit, predmeti lične pobožnosti, kao i deo bogate Numizmatičke zbirke, a izložbu prati i 11 informativnih panoa, kao i kopije fresaka iz velikih srednjovekovnih manastira ovoga kraja, Kalenića, Ravanice i Resave (Manasije).
Autor izložbe je muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Smiljana Dodić, arheolog, dizajn potpisuje Đorđe Filipović, dizajner jagodinskog muzeja, a izgledu pratećeg kataloga doprineo je i direktor ćuprijskog muzeja Novak Novaković.

 

Prethodni tekstLetujte u Buljaricama, oživite uspomene
Sledeći tekst„ARTO“ u Jagodini – sve vrste stomatoloških usluga

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime