Novim izmenama Porodičnog zakona ukidaju se dečji brakovi u Srbiji

0

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona ukidaju se dečji brakovi i Srbiji, a za roditelje koji dogovaraju i ugovaraju te brakove biće predviđene krivične sankcije.

Krivične sankcije biće predviđene i za punoletne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloletnikom, rekao je za Politiku posebni savetnik ministra za rad Dragan Vulević.

 

„Svesni smo da izmene zakona neće sprečiti ovu pojavu, ali moram da naglasim da če biti predviđene krivične sankcije za roditelje koji dozvoljavaju ili ugovaraju ovakve brakove, ali i za punoletne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloletnikom“, rekao je Vulević.

Naveo je da se u Srbiji svake godine sklopi oko 2.000 brakova, a da je postojeći zakon mnogim roditeljima „nudio alibi za prodaju dece“, te je, kako je rekao, „odlučeno da se toj pojavi stane na put“.

„Po slovu postojećeg zakona, dete strarije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj spremnosti. Izmenama zakona se ta mogućnost ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe“, navodi Vulević.

Prema podacima Unicefa 57% devojčica iz romskih naselja stupi u brak pre navršene 18. godine, a gotovo 18% stupi u brak pre 15. godine.

Foto Unicef

(Kurir.rs/Beta/Politika)

Prethodni tekstPALMA U POSETI RUMUNIJI
Sledeći tekstEtno fest u Paraćinu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime