NKZD: ERIĆ VODIO FUNKCIONERSKU KAMPANJU, SNS ZLOUPOTREBILA JAVNE RESURSE

0

„Ono što je upečatljivo u Ćupriji je nepostojanje opozicije, kako one koja se opredelila za bojkot, tako ni opozicije koja je uzela učešće na izborima. Nosilac liste i predsednik opštine Ćuprija u prethodnom sazivu Ninoslav Erić sve vreme je vodio funkcionersku kampanju, te je podelu humanitarnih paketa penzionerima i korisnicima novčane socijalne pomoći za vreme vanrednog stanja pripisivao kao zaslugu njegove stranke“ jedan je od zaključaka istraživanja Nacionalne koalicije za decentralizaciju u okviru projekta „Građani na straži“ koji sporovodi CRTA.

Aktivisti iz 10 gradova i opština u Srbiji analizirali su izborne procese na lokalnom nivou, i to u: Nišu, Požarevcu, Knjaževcu, Mladenovcu, Smederevu, Prokuplju, Somboru, Valjevu, Ćupriji i Pančevu. 

Predizborna kampanja i izborni dan

Predizborna kampanja u Ćupriji je na poslednjim parlamentarnim i lokalnim izborima, održanim u junu ove godine, bila drugačija od svih prethodnih kampanja iz više razloga. Počela je, kao i u ostalim gradovima, raspisivanjem parlamentarnih i lokalnih izbora početkom marta, ali zbog pandemije izazvane korona virusom i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, razlikovala se od svih ostalih predizbornih kampanja sa kojima smo se sretali prethodnih godina. Nije bilo mnogo aktivnosti političkih aktera na terenu, većih mitinga i događaja nije bilo, osim nekoliko tribina po selima koje je u junu organizovala Srpska napredna stranka.

Ono što je upečatljivo u Ćupriji je nepostojanje opozicije, kako one koja se opredelila za bojkot, tako ni opozicije koja je uzela učešće na izborima. Na lokalnim izborima za odbornike opštine Ćuprija kandidovale su se samo 3 liste: koalicija Aleksandar Vučić – za našu decu, Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić i Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma. Sve ove političke stranke su u prethodnom mandatu činile koaliciju na vlasti u lokalu. Opozicije u Ćupriji praktično i da nema, njihovi opštinski odbori su nekoliko godina unazad pasivizirali svoje aktivnosti, naročito odbori stranaka građanske orijentacije. Poslednje formirani lokalni odbori u Ćupriji su Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića i Srpska desnica Miše Vacića. Međutim, bez obzira što je SPAS oformio izborni štab za vreme predizborne kampanje u Ćupriji, nisu učestvovali na lokalnim izborima, već samo na parlamentarnim, dok pokret Miše Vacića nije bio učesnik lokalnih izbora u Ćupriji.

Ćuprija je grad koji je posebno bio pogođen korona virusom u martu i aprilu, Opšta bolnica je mesecima bila u kolapsu, međutim u nastavku predizborne kampanje u maju i junu niko od političkih aktera se nije naročito bavio tom temom. Kako je Ćuprija bila jedan od gradova sa najvećim brojem zaraženih koronavirusom u Srbiji, ni lokalna vlast nije posebno pridavala značaja ovoj temi niti je mogla da prikuplja posebne političke bodove i pripisuje sebi zasluge. Nosilac liste i predsednik opštine Ćuprija u prethodnom sazivu Ninoslav Erić sve vreme je vodio funkcionersku kampanju, te je podelu humanitarnih paketa penzionerima i korisnicima novčane socijalne pomoći za vreme vanrednog stanja pripisivao kao zaslugu njegove stranke.

Niko od funkcionera Srpske napredne stranke iz Beograda nije posetio Ćupriju u kampanji, verovatno zbog jakog odbora stranke i slabe opozicije, te je i pobeda SNS-a bila izvesna, za razliku od Paraćina gde je dosta funkcionera obišlo ovaj grad u predizbornoj kampanji. Bez obzira na tradicionalnu netrpeljivost Srpske napredne stranke i koalicije SPS-JS, nije bilo međusobnog napadanja u kampanji.

U lokalnim medijima je favorizovana Srpska napredna stranka, ali i na lokalnim portalima koji objektivnije izveštavaju, poput Infocentrale i Centralmedie, dominirao je SNS iz razloga jer druge političke opcije nisu bile aktivne u ovoj kampanji.

Što se tiče zloupotrebe javnih resursa, stranka na vlasti je koristila sve raspoložive resurse, svi zaposleni članovi SNS-a u javnim preduzećima, ustanovama i drugim državnim organima morali su da sakupljaju takozvane “sigurne glasove”, tačnije po 30 sigurnih glasova, sa adresama i brojevima telefona.

Na sam izborni dan na biračkim mestima koja je posmatrala Crtina posmatračka misija uočene su brojne nepravilnosti. Upadljivo je bilo prisustvo automobila u blizini biračkih mesta, ljudi sa duplim biračkim spiskovima. Na biračkim mestima, naročito u seoskim sredinama, glasalo se bez lične karte, bez korišćenja UV-lampe i spreja.

Raspodela mandata

Skupština opštine Ćuprija ima ukupno 37 odbornika, čine je 16 odbornica i 21 odbornik. Na lokalnim izborima održanim 21. juna 2020. godine koalicija ,,Aleksandar Vučić- za našu decu” osvojila je ukupno 30 mandata ( 78,24% ), Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić osvojila je 2 mandata (7,04%) i koalicija ,,Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma’’ osvojila je 5 mandata (14,72%).

Starosna struktura skupštine opštine Ćuprija je sledeća:

1940-1949 : 1

1950-1959: 4

1960-1969: 6

1970-1979: 20

1980-1989: 5

1990-1999: 1

Interesantno je da je nosilac liste koalicije „Ivica Dačić- Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma“, dr Momčilo Marić povukao svoj odbornički mandat. U medijima se spekuliše da je imao drugačija očekivanja u pogledu učešća njegove koalicije u opštinskoj vlasti, imajući u vidu da su oni za sada ostali u opoziciji.

Izbor izvršne vlasti

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Ćuprija održana je 17. avgusta 2020. godine. Nakon potvrđivanja mandata odbornika, odbornici sa liste ,,SNS Aleksandar Vučić – Za našu decu” samostalno su formirali izvršnu vlast. S obzirom da je Ninoslav Erić izabran za narodnog poslanika, a kako je ta funkcija nespojiva sa funkcijom predsednika opštine, Ninoslav Erić će  naredne četiri godine obavljati funkciju predsednika Skupštine opštine Ćuprija. Za njegovog zamenika izabran je Ilija Paunović (nekadašnji funkcioner Demokratske stranke) .

Na konstitutivoj sednici Skupštine opštine Ćuprija izabrano je Opštinsko veće i novi predsednik opštine Jovica Antić, dosadašnji javni pravobranilac. Po izveštavanju svih medija, poluge opštinske vlasti će i dalje biti u rukama Ninoslava Erića, a za predsednika opštine je izabran podoban član stranke, nekompromitovan u gradu, 36 – godišnji Jovica Antić.

Od ukupno 37 odbornika Skupštine opštine Ćuprija, bilo je prisutno 34 odbornika, a novi predstavnici vlasti u Ćupriji izabrani su većinom od 29 glasova odbornika SNS-a i dva glasa predstavnika PUPS-a. Pretpostavlja se da će, iako ne čine izvršnu vlast, odbornici koalicije „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije- Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma“, u zavisnosti od dogovora na republičkom nivou i učešća SPS-JS u Vladi Republike Srbije, participirati u lokalnoj vlasti grada kroz imenovanje njihovih članova u upravne i nadzorne odbore javnih preduzeća i ustanova“.

Izveštaji su deo projekta ,,Građani na straži’’ koji CRTA sprovodi u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju sa ciljem jačanja kvaliteta i stabilnosti demokratskih procesa kroz uspostavljanje temelja za nepristrasnu procenu integriteta, transparentnosti i regularnosti izbornog procesa, tokom i između izbornih ciklusa.

Izveštaji su deo projekta ,,Građani na straži’’ koji CRTA sprovodi u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju sa ciljem jačanja kvaliteta i stabilnosti demokratskih procesa kroz uspostavljanje temelja za nepristrasnu procenu integriteta, transparentnosti i regularnosti izbornog procesa, tokom i između izbornih ciklusa.  

 

Prethodni tekstPlato oko Kočinog hrasta – uredjen i spreman za goste
Sledeći tekstPRONAĐENO TELO MUŠKARCA, POVREDE NASTALE USLED PADA POSLE INFARKTA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime