Nikezić: Umesto da konačno uvede profesionalno upravljanje EPS-om, vlast novim Statutom dodatno steže partijsku kontrolu

0

„Prema novom Statutu EPS-a ispada da je ministarka Dubravka Đedović taj „Kampaco“ kojeg je Vučić u subotu najavio da dovodi u EPS“ kaže Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde.
„Umesto da konačno uvede profesionalno upravljanje EPS-om i ojača njegovu poziciju na tržištu, vlast novim Statutom dodatno steže partijsku kontrolu i to samo godinu dana nakon što je prethodni partijski direktor doveo EPS do prosjačkog štapa. Novim Statutom je predviđeno da najviši organ ove najveće i najkompleksnije srpske firme postane Skupština sa samo jednim članom, pri čemu je najavljeno da će taj jedini član biti upravo ministarka Dubravka Đedović, bez dana iskustva u sektoru energetike“.

„U odbrani predloženih promena, ministarka Đedović se poziva na pozitivna iskustva Norveške“, kaže Nikezić, „ali propušta da kaže kako norveškom državnom energetskom kompanijom ne upravlja ni Skupština firme ni ministar, već Odbor direktora, čija su najmanje tri člana predstavnici zaposlenih, istih zaposlenih koje je u prvom predlogu statuta ministarka pokušala da izbaci.“

Nikezić je dodao da posebno zabrinjava što se novim Statutom ukida i obaveza izbora direktora EPS-a na javnom konkursu, pošto će Skupština, odnosno ministarka birati Nadzorni odbor, koji zatim bira i smenjuje direktora i sve izvršne direktore EPS-a.

„Ovim vlast potvrđuje da ni u narednom periodu ne namerava da izabere profesionalno rukovodstvo, već će ponovo instalirati partijske poslušnike, koji se neće rukovoditi ni strukom ni državnim interesima. Konačno, time vlast šalje i jasnu poruku: ko kontroliše ministarku, kontroliše i EPS i budućnost energetskog sektora, za čiji oporavak će država u narednih 15-20 godina morati da uloži najmanje 16-17 milijardi evra.
Stranka slobode i pravde već godinama insistira na uvođenju vanrednog stanja u sektoru energetike i izboru profesionalnog rukovodstva, pa zato pozivamo predstavnike Nadzornog odbora EPS-a da na sutrašnjoj sednici ne podlegnu pritiscima i ne usvoje predloženi štetni Statut, zaključio je Nikezić.

 

Foto Medija centar

Prethodni tekstU jagodinskom Kulturnom centru, predstava „Prah“
Sledeći tekstNajbolji način da muškarac izgradi samopouzdanje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime