NEZAPOSLENIM PORODILJAMA 12.000 DINARA, BEBAMA ČIJI SU RODITELJI NEZAPOSLENI – 200 EVRA

1

Gradsko veće Skupštine grada Jagodine, donelo je odluku da se nezaposlenim trudnicama i porodiljama, koje imaju prebivalište na teritoriji Jagodine, isplaćuje mesečna finansijska pomoć iz budžeta od 12.000 dinara.

Svakom novorođenom detetu, nezaposlenih roditelja, kada se rodi, biće dodeljeno 200 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan stupanja na snagu ove odluke, a odluka stupa na snagu 1. januara 2015. godine i traje do 31. decembra 2015. godine.

U obrazloženju odluke, koju je potpisao predsednik Gradskog veća Ratko Stevanović se navodi da je „razlog za donošenje ove odluke briga lokalne samouprave da pruži socijalnu zaštitu materijalno ugroženim porodicama, a u cilju povećanja nataliteta“.

Prava iz ove odluke trudnice ostvaruju „do termina porođaja, a porodilje do navršene jedne godine života deteta“.

O ovoj odluci Gradskog veća, raspravljaće odbornici Skupštine grada 18. decembra.

Sredstava su obezbeđena u budžetu Skupštine grada za narednu godinu, stoji u odluci.

Jagodina je, na inicijativu Dragana Markovića – Palme, ovaj vidi pomoći trudnicama uvela početkom 2009. godine, i tada je iznosio 10.000 dinara, a od 2011. godine isplaćuje se po 12.000 dinara.

Pravo na ovu pomoć ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje, ako je „trudnoća konstatovana od strane nadležne državne ustanove Dom zdravlja ili Opšta bolnica u Jagodini, posle trećeg meseca trudnoće ili ukoliko se porodilja porodila u ovoj godini“.

„Trudnice i porodilje mogu pravo na finansijsku pomoć koristiti po oba osnova do isteka porodiljskog odsustva“, piše u odluci.

Trudnice koje pretenduju na ovu pomoć, „treba da imaju prebivalište na teritoriji Jagodine najmanje dve godine pre početka trudnoće ili porođaja, i da se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, najmanje godinu dana od podnošenja zahteva za pomoć, navodi se u odluci.

I otac deteta treba da je evidentiran kod Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposleno lice.

Gradsko veće je takođe donelo odluku i o finansijskoj pomoći „porodici za pogrebne troškove“ u slučaju smrti člana porodice, „čije je prebivalište bilo na teritoriji Jagodine najmanje dve godine do trenutka smrt“.

Pomoć iznosi 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U Jagodini, prema evidenciji Matične službe grada, se godišnje rodi oko 1.000 beba a blizu toliko i umre stanovnika.

Tanjug

1 KOMENTAR

  1. Svakom novorođenom detetu, nezaposlenih roditelja, kada se rodi, biće dodeljeno 200 evra.
    bruka i sramota, samo ako su oba roditelja nezaposlena! bas je njima stalo da planiraju porodicu od vase bedne socijalne pomoci. bolje da cute i ne donose ovako sramne odluke.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime