NEMAČKA:200.000 DRŽAVLJANA SRBIJE PRED DEPORTACIJOM

0

Čak 200.000 državljana Srbije nalazi se u Nemačkoj bez odgovarajuće dozvole za boravak ili su tražili azil za koji nemaju šanse da ga dobiju, tako da svima njima preti deportacija u Srbiju, upozorila je Lisa Hager, portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Hager je za list Politika navela i da je “do maja ove godine 1311 Srba poslato nazad u Srbiju i da je po tom pitanju saradnja Srbije i Nemačke veoma dobra“, prenosi Tanjug.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u sredu da Nemačka ove godine očekuje čak 800.000 zahteva za azil, što je apsolutni rekord.

Kazao je da je neprihvatljivo to što je 40 posto tražilaca azila u Nemačkoj sa Balkana.

On je naveo da će oni morati napustiti tu zemlju, koja je postala glavna destinacija za tražioce azila koji beže od rata i progona.

Naglasio je da zahtevi ljudi iz “zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo, gde nema oružanih sukoba, nemaju šanse da budu pozitivno rešeni“.

Posao i bolji životni standard

Konzervativni nemački zastupnici ranije su tražili nove mere kako bi se ljude s Balkana odvratilo od traženja azila u Nemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji, koja se bori s rekordnim brojem izbeglica.

Većina ih beži od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, ali od 180.000 izbeglica koje su u Nemačku stigle u prvoj polovini godine, gotovo 70.000 ih je s Balkana, prenijela je Hina.

Brojni dolaze zbog posla i boljeg životnog standarda, no šanse za dobijanje azila su minimalne.

Otprilike 0,1 posto tražilaca azila s Balkana uspelo je u tom naumu u prvoj polovini 2015, objavilo je Ministarstvo za migracije i izbjeglice.

Stranac koji bude proteran ili deportiran neće moći ući u Njemačku pet godina nakon toga.

Izvor: Agencije

 

Prethodni tekstNA HORGOŠU VIŠESATNA ZADRŽAVANJA
Sledeći tekstŠTA JE SA CENOM LIMUNA?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime