NEMA NIŠTA OD GRADNJE AUTOPUTA PARAĆIN-ZAJEČAR

0

Od pompezno najavljene gradnje auto-puta od Paraćina do Zaječara, zasad nema ništa.

Od pompezno najavljene gradnje auto-puta od Paraćina do Zaječara, zasad nema ništa. Potvrdio je to za „Novosti“ i Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“ koji je i tada bio na toj funkciji. Razlog je jer nema ekonomske logike za izgradnju takve saobraćajnice.

Da bi radili auto-put, dnevni promet vozila na toj deonici morao bi da bude između 15.000 i 20.000 – objašnjava Drobnjak. – A između Paraćina i Zaječara dnevno prođe, najviše, pet hiljada automobila. Tako da bi, ako govorimo o izgradnji auto-puta na toj deonici to moglo biti ostvareno za, možda, 15 ili 20 godina.

Na pitanje, zašto pre četiri godine nije upozorio nadležne da je ta investicija neisplativa, Drobnjak je kazao da se tada nije dobro sagledala situacija, kao i da je put između Zaječara i Paraćina potpuno rekonstruisan.

– Imamo jednu modernu saobraćajnicu, dugu 82 kilometara i široku 7,5 metara. To podmiruje sve potrebe – vešto je izbegao odgovor direktor JP „Putevi Srbije“.

Pre četiri godine Verica Kalanović, tadašnja ministarka za NIP, rekla je da je izgradnja auto-puta Paraćin – Zaječar „epohalna investicija za ovaj kraj, jer će ubrzati protok robe i turista, privući investitore i omogućiti razvoj čitave Timočke krajine“. Tadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, dodao je i da predstoje bilateralni razgovori s bugarskom stranom, kako bi ona izgradila auto-put od Vidina do Vrške Čuke.

NAJAVA BEZ POKRIĆA

Najavu o izgradnji puta pre četiri godina dala je Verica Kalanović.

– Ove godine počeće pripreme za izgradnju auto-puta do graničnog prelaza Vrška Čuka na granici sa Bugarskom. Auto-put, dužine 82 kilometara i širine 16 metara, imaće dve trake u jednom i dve u drugom smeru, kao i razdelnu traku, izlazne petlje, dva mosta i četiri tunela i trebalo bi da bude završen za tri godine.

Kalanović je napomenula da je vrednost te investicije oko 200 miliona evra, a finansirala bi se delom iz republičkog budžeta, a delom uz pomoć sredstava međunarodnih finansijskih institucija.

(Večernje novosti)

Prethodni tekstSLEDEĆE NEDELJE UGLAVNOM KIŠA, KRAJEM NEDELJE ZAHLAĐENJE
Sledeći tekstGORAN MILIĆ: VUČIĆ JE MAĐIONIČAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime