NAPREDNJACI PROGLASILI POBEDU U MIONICI

0

Na lokalnim izborima u Mionici i Lučanima ubedljivo je pobedila Srpska napredna stranka tj. koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke sa osvojenih 64,71 odsto glasova.

Prema podacima opštinske Izborne komisije saopštenih večeras Tanjugu, lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 17,85 odsto glasova, dok je za Demokratsku stranku glasalo 17,44 odsto onih koji su izašli na birališta.

Predsednik opštinske Izborne komisije Miloje Stanković rekao je Tanjugu da je na izbore izašlo 70,4 posto građana Mionice s pravom glasa, a da je bilo 3,07 odsto nevažećih listića.

On je napomenuo da su ovi podaci sa svih 38 biračkih mesta, a da do 22 sata nijedna od lista nije uložila prigovor ili žalbu.

Opštinska Izborna komisija u skladu sa zakonom, zbog mogućnosti podnošenja žalbi ili prigovora na izborni proces, sutra će saopštiti konačne zvanične rezultate.

Funkcioner SNS Vladimir Ðukanović je novinarima ispred sedišta stranke u Mionici rekao da po preliminarnim rezultatima, sa 24 od 38 glasačkih mesta, naprednjaci imaju osvojenih 61 odsto glasova birača i već sada mogu da proglase ubedljivu pobedu.

Ðukanović je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom građana Mionice na izborima, istakavši da je od 81 odsto onih koji su glasali, poverenje SNS-u ukazalo 61,89 procenata birača.

Funkcioner SNS je naglasio da je ovo velika pobeda politike SNS, „iako su tokom dana neki, putem incidenata, možda i pokušali da prekinu izbore“.

„Na svu sreću u tome nisu uspeli, a građani su prepoznali ispravnost politike SNS-a“, rekao je Ðukanović, navodeći da je, po podacima naprednjaka, za listu socijalista glasalo 20,11 odsto, a za Demokratsku stranku (DS) 15,29 odsto birača.

Kandidat SNS-a za predsednika opštine Boban Janković se zahvalio građanima koji su izašli na izbore i ogromnoj podršci koju je dobila SNS.

Predstavnici DS su saopštili da su zadovoljni koji god rezultat da ostvare, jer smatraju da su izbori održani u apsolutno neregularnim uslovima i u atmosferi pretnje nasiljem.

Zamenik predsednika izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić je rekao da ono što se dešavalo u Mionicu nisu bili samo udarci upućeni funkcionerima DS već svim ljudima koji slobodno misle i govore i koji smeju da kažu da se u zemlji nikada nije gore živelo, nego od kada je Aleksandar Vučić na vlasti.

„DS će biti primorana da uputi žalbu svima van Srbije koji mogu da pomognu da se demokratski poredak vrati u zemlju“, rekao je Milojičić.

Prema njegovim rečima, po preliminarnim rezultatima, DS je osvojila više od 10 osto glasova birača „u uslovima kakvih nije bilo ni 90- tih godina prošlog veka kada je Aleksandar Vučić, kao tadašnji ministar informisanja harao Srbijom“.

Predsednik opštinskog odbora Milan Gavrilović, koji je danas pretučen, kaže da je kampanja bila izuzetno teška i da su aktivisti SNS-a vršili stalne pritiske na ljude .

On tvrdi da je u blizini svakog biračkog mesta stajao auto sa aktivistima SNS-a i da oni nisu dozvolili da se izbori normalno odvijaju. Gavrilović kaže i da je ono što se tokom dana dešavalo u Mionici, nešto što je nezapamćeno u parlamentarizmu i te opštine i Srbije u celini u poslednjih 25 godina.

U Mionici pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima ima 11.981 građanin, a glasalo se na 38 biračkih mesta.

Za 39 odborničkih mesta borilo se 117 kandidata koji su učestvovali na tri izborne liste – 1. Aleksandar Vučić – SNS (koalicija sa NS, SDPS, SPO i DŠ), 2.“ Ivica Dačić – SPS-JS – Snaga su ljudi“ i Demokratska stranka Mionica – Milan Gavrilović Ćićovan.

Vanredni lokalni izbori raspisani su za 28. decembar nakon raspuštanja lokalnog parlamenta i uvođenja privremenih mera, pošto se saziv izabran 12. maja 2014. nije sastao više od tri meseca.

U Mionici je na prethodne izbore 2012. izašlo 8.817 birača, od kojih je za Novu Srbiju glasalo 2.392 birača (27,13 odsto), Demokratsku stranku 2.015 birača (22,85 odsto), SPS-PUPS 1.632 birača (18,51 odsto), SNS-PS S-BK-SDPS 984 birača (11,16 odsto) i SRS 538 birača (6,10 odsto).

Opštinska vlast se menjala u nekoliko navrata od prošlih izbora.

 

SNS pobedio u Lučanima sa osvojenih 50 posto glasova

 

Srpska napredna stranka osvojila je 50,2 odsto glasova na današnjim lokalnim izborima u Lučanima, odnosno 24 od 45 odborničkih mandata, saopštio je večeras kandidat te stranke za predsednika opštine Slobodan Jolović, ističući da im je na pobedi čestitao lider naprednjaka, premijer Aleksandar Vučić.

Jolović je novinarima u Opštinskom odboru SNS rekao da je, prema podacima te stranke, na drugom mestu lista Nova Srbija sa 14,46 odsto osvojenih glasova (sedam mandata), treća je lista Dveri sa 11,58 odsto glasova (pet mandata), četvrta je koalicija SPS i Jedinstvena Srbija sa 10,79 odsto (pet mandata), dok je 9,05 odsto (četiri mandata) osvojila Grupa građana „Jedan tim“.

On je naveo da je od 17.706 birača, danas glasalo 10.119 građana, što znači da je izlaznost bila 59,31 odsto.
On je dodao da postoje uslovi da naprednjaci sami formiraju vlast, a da li će, o tome će odlučivati stranački organi.

„Nismo razgovarali o kadrovskim rešenjima, razgovaraćemo sa svima, ali mislim da u lokalnoj vlasti nema mesta za one koji su se nedolično ponašali tokom kampanje“, kazao je Jolović, misleći na Novu Srbiju i Dveri.
Foto Tanjug, O. Toskic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime