NAJVAŽNIJI GRADSKI PROJEKAT SLAVI 10 GODINA REALIZACIJE

0

DECA KRENULA NA BESPLATNA LETOVANJA

I ove godine, mališani koju su završili četvrti razred osnovnih škola u Jagodini kao i maturanti srednjih škola boraviće besplatno u Buljaricama u Crnoj Gori i Paraliji u Grčkoj. Ove, desete godine na moru će boraviti 2.100 osnovaca a ukupno 3.000 đaka

Ovo je jubilarna deseta godina boravka dece u Buljaricama a put Crnogorskog primorja otputovala je prva grupa od 110 mališana koji su završili četvrti razred osnovnih škola “Rada Miljković”, “Joca Milosavljević” (Bagrdan) i Škole za decu oštećenog sluha i govora “11. maj”. Na put su krenuli i srednjoškolci, maturanti zanatskih profila Prve tehničke i Elektrotehničke škole i jedan deo Medicinske škole. Osnovci ostaje sedam, a srednjoškolci pet dana.

,,I ove godine insistiramo na logistici koja je vrlo kvalitetna a već smo i iskusni. To je vrlo važan i zahtevan projekat jer se radi o deci kao osetljivoj kategoriji. Mi preuzimamo ulogu roditelja posebno kada su u pitanju osnovci. Takodje, vrlo je delikatna situacija jer se deca u većini prvi put odvajaju od roditelja i kuće. U početku smo se suočavali i sa problemom neplivanja, deca nisu umela da plivaju pa smo ih obučavali ali i posebno brinuli. Sada su gotovo svi plivači jer od malena idu u akva park i taj problem je gotovo prpevaziđen, kaže načelnik Odeljenaj za društvene delatnosti Skupštine grada Jagodina, Marinko Kiklić.

Obezbeđenje dece je jedan od prioriteta pa tako grupu prati oko 20 ljudi koji vode računa o njima.

,,Nismo imali incidentne situacije ali uvek je pojačan nadzor nad srednjoškolcima u Paraliji, neophodan. Grad radi ono što većina roditelja ama ne bi mogla da obezbedi. Situacija je teška kriza je velika. Još uvek imamo decu koja nikada nisu bila na moru. To su deca iz pasivnijih sela crnovorškog kraja a polovina ih nije videla more. To će za njih biti poseban doživljaj, kaže Kiklić.

Iako se pričalo da će zbog krize projekat dece na letovanjima o trošku grada, biti obustavljen, to se nije dogodilo.

,,Projekat je u potpunosti podržan iz budžeta grada Jagodina, mi se njime ponosimo i nikada nismo imali u planu da ga gasimo. Na tenderu koji raspisujemo kada je reč o turističkoj agenciji ima mogućnost da učestvuje svako ko ispunjava uslove predviđene zakonom. Godinama se dešava da ista agencija realizuje projekt a to je Atlantik i to zato jer ima najpovoljnij uslove, a ove godine, zbog toga jer se jedina javila na tender, dodaje Kiklić.

A.M.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime