NACIONALNA MANIFESTACIJA „MUZEJI SRBIJE DESET DANA OD 10 DO 10“

0

Nacionalna manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“, privukla je brojne posetioce u Muzeje Jagodine, Ćuprije i Paraćina u Pomoravskom okrugu. U okviru ove manifestacije koja ima za cilj promovisanje muzejske delatnosti među širokim slojevima stanovništva, u Zavičajnom muzeju u Jagodini gostuje Etnografski muzej iz Beograda sa izložbom „Život naroda i pretrajavanja hramova – fotografska svedočansatva“.

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, za posetioce je upriličio izbor reprezentativnih dela domaćih autora iz svoje zbirke: slike, skulpture, crteže i instalacije „različitih senzibiliteta, stilova i tehnika“ od 60. godina prošlog stoleća do danas.

„Reč je o ostvarenjima najznačajnijih svetskih klasika: Save Sekulića, Ilije Biščevića Bosilja, Emerika Feješa, Bogosava Živkovića, Vojislava Jakića, Barbariena, Feranca Kalmara i drugih“, rekla je direktorka MNMU Nina Krstić.

Posetioci mogu pogledati i izdavačku delatnost MNMU i radove na konzervaciji doniranih i skulptura indijskog autora Naka Čanda, dodala je Krstić.

U Zavičajnom muzeju Paraćin, manifestacija je počela izložbom „Od Pomoravlja do Podunavlja“, posvećenoj istraživačkom radu arheologa i osnivača muzeja Marina Brnbolića. U okviru ove manifestcaije u Muzeju u Paraćinu će gostovati Zavičajni muzej iz Jagodine sa izložbom „Srednje Pomoravlje u srpsko bugarskom ratu 1885-1886 godine“ čiji su autori ovdašnji istoričari Ninoslav Stanojlović i Duško Grbović.

U Zavičajnom muzeju u Ćupriji „Horeum Margi – Ravno“, prvi dan manifestacije je obeležen radionicom na temu digitalne umetnosti „Interfejs dizajn strip“, zamišljenom kao promocija grafičkog dizajna.

Svi muzeji su pripremili posebne programe za svaki dan, a osim u Paraćinu, Zvaičajni muzej iz Jagodine će gostovati i u Ćupriji i Vrnjačkoj Banji sa izložbama „Biberče“ autora arheologa kustosa Sonje Perić i „Poruke Gornje Mezije“, autora arheolog kustosa Radovana Petrovića.

rts.rs

Prethodni tekstLJUBIŠA SIMIĆ: SAMO PETINA POMORAVSKIH FIRMI IMA SAJTOVE, A TEK POLOVINA IH AŽURIRA
Sledeći tekstPREMINUO SPIKER KOJI JE IZGOVORIO „UMRO JE DRUG TITO“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime