NA KOLONIJI PRIMEĆEN VELIKI BROJ ZMIJA

0

U naselju Kolonija u Jagodini u poslednje vreme primećen je veći broj zmija. Zmija otrovnica poskok, dugačka 70 centimetara, nađena je pregažena na regionalnom putu Jagodine – Rekovac, oko sto metara od prvih kuća u naselju Kolonija Ðurđevo brdo, u blizini “stare” – Fabrike kablova.

„Poslednjih mesec dana suočeni smo sa najezdom zmija na Koloniji. Brinemo za decu, čak i da se radi o neopasnoj vrsti zmija, deca se plaše i zaista nam nije svejedno. One su toliko slobodne da se kreću po putu, ne samo u travi i šipražju“ kaže Jelena Stanković koja sa porodicom živi na Koloniji.

Biolog Boban Stanković tvrdi da je aktivnost gmizavaca uslovljena spoljnom temperaturom, kada sa toplim vremenom postaju aktivniji.

– Poskok je najverovatnije došao sa obližnjeg kamenoloma “Leštar” – tvrdi Stanković u pisanoj izjavi za medije i napominje da  – napušteni pogoni Industrije kablova u Jagodini “vrve” od zmija.

Stanković poziva na oprez jer je ujed poskoka često smrtonosan, a kod starijih osoba i dece, smrt je gotovo zagarantovana u slučaju nepravovremeno pružene lekarske pomoći.

Iako je prvo prolećeno pojavljivanje poskoka, u ovom delu Pomoravlja, posle zimske hibernacije, zabeleženo još u martu na Juhoru i Crnom vrhu, dug period promenljivog vremena i često prohladnog, malo je usporio uobičjane prolećne aktivnosti zmija, objašnjava on.

– U sezoni parenja, u aprilu i maju, u potrazi za partnerom, su i agresivniji – ističe Stanković i napominje da se – po toplom sunčanom danu obično sunčaju, a uveče su aktivniji kada se mogu sresti u naseljenim mestima.

– Česte kiše, bujna vegetacija, porast populacije mišolikih glodara, povećao je i brojnost zmija – ističe Stanković i dodaje da je  – zbog smanjenog broja ptica grabljivica, smanjena regulacija brojnosti zmija.

– Poskoci se pojavljuju i na mestima gde su bili retkost i zbog toga susreti sa njima su sve čescći i treba biti oprezan – ističe Stanković.

On je posebno skrenuo pažnju na opreznost građanima naselja Leštar, Bresje, Majur i Kolonija Ðurđevo brdo u Jagodini a kao “najbolju” prevenciju istakao “košenje trave i korova u dvorištima i na javnim površinama i sanciju divljih smetlišta kako bi se smanjilo prisustvo glodara i mesta za skrivanje zmija.

Tanjug, Telegraf, Infocentrala

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime