IZGRADNJA HIDROCENTRALE MOŽE DA UGROZI SISEVAC

0

Odbornici Skupštine opštine Paraćin na poslednjoj sednici zatražili su od svih državnih službi da povuku saglasnost koja je data investitoru iz Despotovca za korišćenje Nekudovske reke, a u cilju izgradnje mini hidrocentrale. Kako proučuju iz Paraćina radi se o najvećoj srpskoj ponornici bez koje bi rad turističkog kompleksa Sisevac bio nemoguć. Despotovčani nemaju ništa protiv ukoliko država to i potvrdi

57

 

,,Nekudovska reka je povezana sa izvorom reke Crnice, odnosno ona ponire kao Nekudovska reka a izvire kao Crnica. Za nas je izvor Crnice jako važan, jer u Sisevcu postoji izvor tople vode, ribnjak, hotel, u Sisevcu planiramo razvoj turizma i to je za nas centralno mesto. Saznanje da u Despotovcu postoji investitor koji planira izgradnu hidrocentrale i podatak da će koristiti reku koja za nas ima neprocenjiv značaj, kod nas je izazvalo zabrinutost, objašnjava Vlada Janković iz Direkcije za izgradnju SO Paraćin.

Paraćin je zatražio mišljenje Rudarsko-geodetskog fakulteta i u njihovom zvaničnom dopisu koje je potpisalo pet doktora nauka, navedeno je da su vršena istraživanja Nekudovske reke i da postoji povezanost sa Crnicom kao i da bi izgradnja hidrocentrale u Despotovcu ugrozila izvoriše Crnice.

,,To izvorište koristi i jedan deo meštana despotovačkih sela. Odmah smo zatražii da se ponište sve izdate dozvole tom investitoru jer su, verovatno davane tipski, bez saznanja do kojih smo mi došli. Mi smo pre izdavanje građevinske dozvole obavestili opštinu Despotovac o svemu. Nadamo se da neće biti problema, dodaje Janković.

Iz Despotovca kažu da ni oni ne žele probleme, kao ni da ugrožavaju rad Sisevca, ali da opština izdaje građevinsku dozvolu na osnovu parametara koje je propisala država.

,,Mi ne možemo da zabranimo nekome da nešto potražuje i ako ispunjava sve parametra, da mu to ne izdamo. Firma ,,Eko Elektro,, iz Beograda dobila je nekoliko lokacija za izgardnju mini hidro centrale, mi u njima vidimo pouzdanog investitora i bilo kakvi problemi nisu nam u interesu. Ako je investitoru država dala odobrenje za taj posao, mi tu ne možemo ništa, poručuju iz despotovačke opštine.

Predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović uputio je Ministarstvu poljoprivrede, sektoru za nadzor i kontrolu, urgenciju za obustavu radova i preispitivanje dozvola i saglasnosti.

Prethodni tekstPAVAROTIJU SAM PEKAO OSAM PILIĆA ZA RUČAK
Sledeći tekstDINAR U PONEDELJAK 119,03

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime