METEOROLOZI PORUČUJU – GOTOVO LETO

0

Još danas i završavamo s letom. Već sutra ulazimo u umereno toplu jesen sa drastično nižim temperaturama, i to za 10 do 15 stepeni, najavljuje za „Blic“ meteorolog Nedeljko Todorović.

Danas po podne sledi naoblačenje, koje će prvo početi u Vojvodini, gde će doneti pljuskove i grmljavinu. Tokom noći ovakvo vreme zahvatiće celu zemlju.
– To će biti prava promena godišnjeg doba iz leta u jesen. Od nedelje sledi drastičan pad temperature za 10 do 15 stepeni, tako da cele sledeće nedelje možemo očekivati da će se maksimalna dnevna kretati od 20 do 25 stepeni. Sredinom septembra vreme će biti umereno toplo i tada možemo očekivati da temperatura vazduha bude od 25 do 30 stepeni – objašnjava Todorović.

 On kaže da padavina neće biti stalno, već se mogu očekivati lokalni pljuskovi, i da ih neće biti u većoj količini.

Nagli pad temperature, prema rečima dr Nade Macure iz Hitne pomoći, neće mnogo smetati ni bolesnim ni zdravim ljudima.
– Mnogo lakše sve podnosimo kada iz toplog idemo u hladno. Dobro je da je vikend pred nama i da će mnogi ljudi zbog najavljene kiše ostati u kućama. Ipak, oni kojima će ovo svakako smetati jesu astmatičari, koji na svaku promenu moraju da odreaguju, zatim reumatičari, koji bi već sada trebalo da osete tegobe. Osobe s visokim krvnim pritiskom takođe mogu da imaju probleme jer im je zbog vrućine pritisak padao – objašnjava dr Macura.

Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime