METEOROLOZI NAJAVLJUJU HLADNU ZIMU

0

Meteorolozi su već dali svoje prognoze, rekavši da nas čeka hladnija zima, a sada su opštinski štabovi za vanredne situacije Pomoravskog okruga, uz planove za održavanje saobraćajnica u zimskim uslovima, izvršile  i procenu eventualne ugroženosti  stanovništva, kome će trebati zdravstvena zaštita i pomoć u hrani, rekao je danas  načelnik Pomoravskog upravnog okruga Goran Milosavljević.

Reč je o 848 lica sa područja Jagodine, Ćuprije, Svilajnca, Despotovca i Rekovca, dok je Paraćin ocenio da na svom terenu nema ugroženog stanovništva, rekao je Milosavljević. Prema proceni lokalnih samouprava, na području Jagodine može biti ugroženo oko 250 stanovnika iz 60 većinom staračkih domaćinstava, u brdsko planinskom delu, za koje je predviđena dostava hane, lekova i ogreva, dodao je Milosavljević.

U opštini Ćuprija 266, uglavnom starih bolesnih koji su korisnici novčane socijalne pomoći ili tuđe nege, a u Svilajncu je potencijalno ugroženo 130 stanovnika, starih i bolesnih za koje je opština planirala dostavu hrane i zdravstevne preglede.

U opštini Despotovac, takođe je potencijalno ugroženo 130 lica u osam brdsko planinaksih sela i planirane su mere dostave hrane i lekova.

U opštini Rekovac je potencijalno ugroženo 72 lica, stari i bolesni od kojih je 37 u brdsko planinskom području, precizirao je Milosavljević.

On je istakao da je Opštinski štab Rekovca, u slučaju potrebe, predvideo dislokaciju takvih osoba iz brdsko planinskog područja, koja mogu biti smeštena u Regionalno prihvatilište odraslih u Kragujevcu, Gereontoloskom centru u Jagodini i u Domu učenika u Rekovcu.

Milosavljević je dodao da su „sve lokalne samouprave na teritoriji okruga, odredile preduzeća za održavanje i čišćnje putnih pravaca na svom teritoriju, sagledale kritične pravce i deonice, odredile prioritete i raspored čišćenja lokalnih saobraćajnica i gradskih ulica.

Stanje zaliha soli i agregata za potrebe održavanja putnih pravaca „je na zadovoljavajućem nivou a nakon utroška zaliha od prošle godine pristupiće se nabavci novih, shodno potrebi“, dodao je Milosavljević.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime