Meštani paraćinskih sela ne dozvoljavaju prolaz kamionima, tvrde da policija vrši pritisak na njih

0
Meštani paraćinskih sela u podnožju planine Baba i danas protestuju zbog, kako tvrde pretovarenih kamiona koji im uništavaju puteve. Meštani tvrde da raste pritisak čak i policije koja ih legitimiše i preti pisanjem prijava.
„Policija vrši pritisak na meštane ugroženih sela da puste pretovarene kamione, pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže u odbrani planine i naših sela! Danas branimo planinu Babu, već sutra Vaš komšiluk!“ navode u grupi „Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje.
Iako su neka udruženja predlagala pokretanje građanske inicijative za obustavljanje miniranja na planini Baba, gradska vlast ne odgovara na to.
„Tenzije rastu, institucije ćute. Nema odgovora na naš zahtev za pokretanje procedure građanske inicijative. Pisma koja šaljemo i dalje ne stižu do odbornika (jedno je dostavljeno šefovima odborničkih grupa, kojima se nismo obratili), nemamo informaciju da li su pisma dostavljena članovima veća, članovima komisije za planove. U takvoj situaciji nepoverenje građana prema institucijama neminovno raste, a problemi umesto da se rešavaju po procedurama i pravilima prelivaju se na ulicu.
Udruženje „Pridruži se“ pokušava da probleme rešava kroz institucije, ukazujući i na njihov (ne)rad akcijama kakve su slanje pisama na adrese javnih funkcionera.
Dijalog između meštana i lokalnih vlasti koje su pokrenulu proceduru legalizacije rada novog kamenoloma (izradom PDR-a) po našem mišljenju je jedini put kojim treba ići.
Na žalost kad dijaloga nema, konflikt i protest ostaju kao opcija za meštane koji ne vide da postoji briga za njihove interese.

Pozivamo još jednom predstavnike institucija da počnu da rade svoj posao, sprovedu inspekcijska rešenja koja su sami doneli, primenjuju propise kojima se ograničava teretni transport kada su vozila van granica dozvoljenog tereta, da prosto – primene zakone, odbace usvajanje PDR-a i odole pritiscima“ navode u UG „Pridruži se“.

Meštani tvrde da predsednik opštine Paraćin hoće da ih iseli sa svojih ognjišta jer godinu dana ne reaguje na apele i molbe ljudi koji žive u podnožju planine Baba da se zaustavi rad kamenoloma za koji tvrde da je nelegalan.

Prethodni tekstMeštani paraćinskih sela blokiraju prolaz kamionima
Sledeći tekstParaćinska policija piše kazne u iznosu od 5.000 dinara meštanima sela

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime