MEDIJI U SRBIJI SU UNIŠTENI, POSEBNO NA LOKALU

0

„Posle donošenja seta medijskih zakona i posle privatizacije, mediji su gotovo uništeni, posebno na lokalu. Više od hiljadu ljudi je ostalo bez posla, naši novinari preko leta beru maline u Srbiji umesto da rade“, rekla je predsednica Sindikat novinara Srbije Dragana Čabarkapa

Prema njenom mišljenju, ne može vlast da kreira medijsku scenu, već to rade novinari.

„Za ovo izuzetno teško stanje u Srbiji smo mi odgovorni, pre svega novinari. Koliko ćemo biti slobodni, ne onoliko koliko nam (Aleksandar) Vučić ili (Boris) Tadić odrede, već onoliko koliko smo spremni da se organizujemo“, smatra ona.

Čabarkapa ističe da je kolektivni ugovor medijski ustav.

„Zašto ga nema u Srbiji? Zato jer ga ne žele naše kolege, jer su uplašeni za svoju poziciju – hoće velike plate i da budu urednici, poslodavci ne dozvoljavaju sindikat. Nema sindikata, nema kolektivnog ugovora, nema naših prava“, ocenjuje ona.

Dodaje da je u Večernjim novostima, gde je ona predsednica sindikata, produžen treći kolektivni ugovor i tvrdi da nije dobila nijednu primedbu da je bilo pritisaka na novinare od strane urednika.

Novinari nisu solidarni

„Sve priče o slobodnim medijima bez slobodnih novinara su potpuno prazne“, naglašava Čabarkapa i dodaje da novinari nisu nimalo solidarni.

Novinari koji nisu sposobni da sebe zaštite, da odbrane lični integritet, ne mogu da brane javni interes.

Ona kaže da se slaže sa konstatacijom predsednika Vučića da je „položaj novinara težak, ali da ćute oni koji imaju najmanje, a da se najviše čuju oni koji imaju“.

Govoreći o medijskoj strategiji, Čabarkapa navodi da struka ima svog predstavnika u radnoj grupi – dr Milana Petkovića.

„Očekujemo da se prihvate naše sugestije i ne razumemo stvarne razloge onih koji su napustili radnu grupu, osim da ostane postojeća situacija. Naši predlozi su da se uspostave lokalni i regionalni javni servisi, da se uspostavi socijalni dijalog, da firme iz of šor zone ne mogu da budu vlasnici medija…“, navodi ona.

Odgovarajući na pitanje o nejednakoj zastupljenosti vlasti i opozcije u medijima, Čabarkapa podseća da svaka uređivačka politka daje prednost vlastima i tvrdi da je tako u Srbiji oduvek bilo.

„Posebno je loše u pojedinim privatnim medijima gde vlasnici iz ličnih interesa direktno daju prostor samo vlastima. Javni servis mora da obezbedi jednak prostor svima“, ističe ona.

novaekonomija.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime