MANIPULACIJA TEORIJOM ZAVERE: PELENE!

0

Evo primera mega uspešnog biznisa napravljenog manipulacijom teorija zavere.
Džesika Alba pre dve godine napravila je kompaniju čija je vrednost sada dostigla milijardu dolara.

Jessica Alba Launches Honest.comNjena kompanija se zove Honest Co. i pravi – pazite sad ovo: organske, green, eco-friendly pelene za bebe. „Naše pelene ne štete vašoj bebi za razliku od onih otrovnih Pampers i ostalih koje možete naći u svakoj prodavnici.“

Pozadina: Već dugi niz godina majke na Internetu imaju svoje teorije zavere, da su vakcine štetne za decu, da su pelene štetne za decu… naravno, narativ je uvek isti: zle korporacije kriju istinu od naroda i prodaju nam nešto otrovno, ali zahvaljujući Internetu majke sada mogu da saznaju pravu istinu. Nema veze što je 1000 puta naučno dokazano da su sve „obične“ pelene potpuno bezbedne za decu, „to su sve korporacije potplatile istraživanja“.

U tom smislu, Džesika Alba je nazvala svoju kompaniju Honest Co. „Mi govorimo istinu majkama, mi pravimo pelene koje nisu štetne za bebe“. Oni vam dostavljaju na kuću svakog meseca pelene koje su inače duplo skuplje od ovih iz radnje, a po performansama duplo lošije.

Priču su odmah progutale naivne majke širom sveta, plus, kad Džesika Alba preporučuje to mora da je istina. Na pelene su nalepljene sve moguće etikete organic, eco-friendly, green i ostale stvari za manipulaciju masama.

Sve u svemu, ova priča o prirodnom, organskom, ekološkom se jako dobro prodaje. Potrebno je samo da poturite ljudima nešto sa zelenim pakovanjem što je „organic“, i da im prodate priču kako je to zdrava zamena za neki masovni proizvod kojim nas truje industrijska mafija. Još bolje – da truju našu decu. Tu će svako da se upeca.

(Istok Pavlović)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime