MANIFESTACIJA „SUSRETI SELA“ POČINJE 25. MARTA

0

Ovogodišnja manifestacija „Susreti sela“, gde će se za titulu najboljeg nadmetati Kulturno-umetnička društva iz 16  jagodinskih  sela  počinje u subotu 25. marta susretom sela Bukovče i Majur, dok će finalna priredba biti održana krajem maja. Sela, parovi učesnici određena su žrebom od strane Kulturnog centra, a bodovanje takmičara vrši žiri u sastavu profesor književnosti, koreograf sa licencom i muzikolog. Prošlogodišnji pobednik manifestacije „Susreti sela“ je Bukovče, koje se takmiči i ove godine, dok su ostali učesnici ove tradicionalne smotre narodnog stavralaštva i selo Majur, Lovci, Staro Lanište, Kočino Selo, Rakitovo, Glavinci, Novo Lanište, Duboka, Ribare, Trnava, Donji Račnik, Miloševo, Glogovac, Šuljkovac i Bagrdan.

Prema propozicijama Saveza amatera Srbije, bodovanje učesnika vrši se u više kategorija, počev od izvođenja izvornih narodnih običaja, izložbe domaće radinosti, izvođenja zdravice, izvornog i folklora u koreografiji dečjeg i ansambla odraslih, kao i u izvođenju  dramskog prikaza, izvorne pesme i sviranje na izvornom instrumentu.

Nakon završetka takmičarskog dela, na Letnjoj sceni izletišta Potok u okviru manifestacije „Kulturno leto“ biće održana centralna manifestacija na kojoj će se predstaviti najbolje ocenjene tačke, koje će ujedno biti delegirane i za učešće na republičkim smotrama narodnog stvaralaštva.

Manifestacija „Susreti sela“  zaživela je davnih sedamdesetih godina, ali je do 2004. godine, zbog neadekvatnih uslova u Domovima kulture više puta do sada bila u prekidu, da bi poslednju deceniju bila sve masovnija, sa učešćem sve većeg broja sela.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime