LEPOTA PROSTORA: PROVANSA U KOZARAČKOJ…STAN OBOJEN DUŠOM…

3

Životni prostor Mirjane Mimice Anđelković, profesorke književnosti smešten u 50 kvadrata u zgradi koja se nalazi u Kozaračkoj ulici, u najmanju ruku izgleda kao izmešten daleko odavde, daleko od ovog vremena i Srbije. Ovaj prostor je dokaz da neko ko ima usađen osećaj za lepo, kome je estetika u genima, može sam, bez mnogo novca i bez pomoći „stručnjaka“ da uredi dom i učini ga mestom gde se odlično oseća ne samo domaćin već i svi njegovi prijatelji. Tako se i desila „Provansa u Kozaračkoj“ pozvala me je Mirjanina drugarica Sanja i rekla ,,postoji stan u Jagodini u kome se svi osećamo kao da smo u Francuskoj ili bar u onim predivnim francuskim časopisima o uređenju doma“. Odmah sam otišla da vidim…i zaljubila se na prvi pogled…

3
Na vratima osmeh, uvod u toplinu kojom odiše prostor: Mirjana Mimica Anđelković

– I pre nego sam kupila stan, volela sam skandinavski stil, mnogo svetlosti i svetle boje – bela, drap…kasnije kada sam počela da sređujem otkrila sam shabby chik stil koji mi se jako dopao i za koji sam se odlučila. Shabby chik ide uz romantike poput mene – priča Mimica sa osmehom. – Volim da prostor ima dušu i ovaj stan je zaista u potpunosti slika moje duše i moje ličnosti. Lepota podrazumeva suštinu, savršenstvo bez suštine ne može biti lepo, tako je i sa prostorom. Ja sam u ovaj stan unela sve ono što sam negde čitavog života skupljala, knjige, fotografije, sitnice, sve ono za šta sam uvek govorila ,,jednom, kad budem imala svoj stan“…

4
Predsoblje
5
U predsoblju fotografija Crnjanskog i jedna koju je sama uslikala u Turskoj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49
U predsoblju dominira zelena boja i stare porodične fotografije

Centralni deo stana je kuhinja koja ostavlja bez daha i koju bi svaka žena volela da ima. Prvo što je u stanu napravljeno je uprava ta fantastična kuhinja!

– Tragala sam po sajtovima kakvu bih kuhinju ja to volela da imam, ali ništa mi se nije sviđalo posebno. Naišla sam na sajt Zu Line u Jagodini i fotografiju kuhinje kakvu je ova firma radila za ćerku Snežane Savić. Jako mi se dopala, to je bilo ono što se meni sviđa. Takve kuhinje zahtevaju posebnu tehniku farbanja, dekupaž farbanje i Zu Line imaju mašine da to urade. Nebojša Stefanović je razumeo šta ja hoću i za par minuta mi je na papiru nacrtao kuhinju. Za mesec dana sam dobila ovu fantaziju! Kada je postavljena bila sam u potpunosti zadovoljna. (Galerija)

Kuhinja, s obzirom na lepotu i nesvakidašnjost, nije bila preskupa. Slavinu koja ide uz ovu kuhinju, Mimica je čekala tri meseca. Rerna je u retro stilu, Aristonova je i pripada programu ,,Vintage“.

20
Kuhinjski deo
21
Preslatke fioke
19
Sto se rasklapa za šest osoba
15
„Kralj“ dominira kuhinjom

Sve je skladno, sve ide jedno s drugim, šare na kuhinji su iste kao na ručkama. Cela je od medijapana, lako se održava, a pošto izgleda kao da ima patinu, godine samo mogu da joj služe. Sto je radio isti majstor, veliki je 80×80 ali može da se razvuče. Stolice su kupljene na pijaci i onda ih je Zu Line prefarbao i „stavio“ patinu.

U istom stilu nastavlja se i dnevna soba. Police za ukrase, tv komoda i mini biblioteka u staklu rađene su kod istog majstora i odišu starinom i pre svega, lepotom.

33

Pogledajte galeriju:

Divno je kada upoznate nekog ko voli stan u kome živi, ko taj svoj kutak smatra svetinjom i kome je u svom prostoru dobro kao u svojoj koži.

„Dosta ružnog je oko nas, zato je meni moj stan oaza i ne dozvoljavam da mi to iko poremeti. Ja jesam „kućna buva“ ali kada sam ovde, zamišljam da sam van Srbije negde. Ovde okupljam bliske prijatelje i svima je ovde toplo i prijatno. Imam dosta detalja koje sam preko posrednika kupovala u Ikei, što mi je jako žao jer nemamo Ikeu koja je u inostranstvu svima dostupna i spada u prosek, a za nas je nešto posebno. Stare fotografije sam sređivala i fantastično su se uklopile u prostor. Moja majka, Gordana koja je učiteljica u OŠ ,,Boško Đuričić“ prenela je na mene ljubav prema uređenju, smisao za lepo…naša porodična kuća, dvorište pogotovo je njenih ruku delo i božanstvena je“ kaže Mirjana.

Zavese na prozoru su zapravo, srpsko platno koje se koristi na svadbama za kićenje mladoženjskih momaka i devera, ukrašena je čipkom.

45

43„Srpsko platno sam našla na Limundu. Krojačica mi je sredila i uradile smo zavesu. Saksije su iz Ikee. Volim cveće. Imala sma sreće i prilike da mnogo putujem, to je bilo pre kupovine stana. Dosta sam štedela. Obišla sam mnoge zemlje. Prvo putovanje mi je bilo – Rim, Venecija, Verona, Monte Katini i to je bio moj poklon od roditelja kada sam diplomirala. Sledeće godine sam bila na Azurnoj obali i posetila sam Barselonu za koju smatram da je grad po meri čoveka, divan grad! Uživala sam u njihovoj hrani, obilazila muzeje. Nica mi je jedan od omiljenih gradova, Monako itd. Uspomene sam utkala u ljubav prema uređenju“

„Proputovala jedan divan deo Turske a njveći utisak na mene je ostavila Kapadokija. To je oblast centralne Turske i dosta podseća na Đavolju varos- priča Mimica.

30
Bodlerovo „Cveće zla“ u originalu
32
Dobitnica nagrade za najbolji diplomski rad iz oblasti crkvenih studija koju je uručio vladika Irinej

Omiljena knjiga je Bodlerovo „Cveće zla“ izdanje u originalu na francuskom jeziku. Ova knjiga je igrom slučaja stigla do Mimice. Radi se o najznačajnijoj zbirci moderne poezije. Nikola Banašević, ugledni profesor na Filološkom fakultetu je knjigu doneo, a ona je kasnije stigla do tadašnje studentkinje književnosti asad zauzima značajno mesto na polici. Sa Mimicom je nemoguće razgovarati samo o uređenju jer je u njenom životu sve povezano, sve protkano, sve čini celinu. U njoj i oko nje sve liči na nju i sve ona jeste.

A Provansa…lavanda…lepota…spavaća soba:

34

Galerija:

Spavaća soba je u bojama lavande. Nameštaj je kupljen u Jysk -u a zatim prefarban belim ,,bajcom“. Spavaća soba odiše mirom i čistotom, nema televizije, nikakve buke…

U kupatiju dašak mora:

Hvala Sanji Mijajlović koja mi je omogućila da upoznam Mirjanu i uđem u njen čarobni svet. Provansa u Kozaračkoj br 54 je primer da postoje prostori gde duša vlasnika živi i ako on trenutno nije tu, da suština jedne ličnosti nije samo „unutrašnja“ stvar čoveka već i svego oko njega, da čovek koji je sazdan od lepote i smisla oplemenjuje i prostor u kome obitava…

tekst i foto Anita Mitrović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekstODBOJKAŠI JAGODINE PROTIV OK UB
Sledeći tekstBASTA NOVI PREDSEDNIK POKRAJINSKOG ODBORA JEDINSTVENE SRBIJE

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime