Poziv fizičkim licima da izvrše kategorizaciju ugostiteljskih objekata u kojima pružaju usluge smeštaja

0

Turistička organizacija Jagodina poziva fizička lica da izvrše kategorizaciju ugostiteljskih objekata u kojima pružaju usluge smeštaja.

Zakonom o ugostiteljstvu (,,Sl. glasnik RSˮ, br. 17/2019) propisana je obaveza ugostitelja koji pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva, da izvrši kategorizaciju tih objekata.
Zahtev za kategorizaciju se podnosi preko eTuriste.
„S tim u vezi POZIVAMO sva fizička lica koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).
Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostiteljski objekat i ugostitelj će biti evidentirani u sistem eTuriste, na koji način će, u skladu sa pozitivnim propisima, moći da nastave sa pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja na zakonit način.
Fizičko lice u navedenim kategorisanim objektima ugostiteljske usluge može da pruža neposredno ili preko posrednika, koji može biti samo pravno lice ili preduzetnik. U slučaju posredovanja fizičko lice i posrednik zaključuju međusobni ugovor koji se radi evidentiranja dostavlja organu jedinice lokalne samouprave.
U suprotnom, na osnovu člana 92. stav 1. tačka 9) navedenog zakona fizičko lice je prekršajno odgovorno, a zaprećene kazne se kreću u rasponu od 150.000 do 350.000 dinara“ navodi Turistička organizacija Jagodina.

Za sve dodatne informacije i pružanje stručne pomoći TO stoji na raspolaganju i možete se obratiti putem maila [email protected] ; [email protected] ili na telefeone 035/252-983; 035/815-0580.

Takođe, možete se obratiti i Ministarstvu turizma i omladine putem maila [email protected] ili [email protected] kao i na telefone 011/3149670 i 011/3139671.

 

 

 

 

Jagodina                                                                                                      direktor

                                                                                                            Valentina Đorđević

Prethodni tekstOtvoren Sportsko – obrazovni kamp za mlade iz dijaspore i regiona „Jagodina 2023“
Sledeći tekstPalma: Nismo za vanredne republičke izbore, Kurti ima prećutnu podršku dela EU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime