LEPOTA PROSTORA: ETNO OAZA U LEŠTARU KOD BRESJA

1

Na oko 7 ari placa u Leštaru, pre sela Bresje kod Jagodine, Svetislav Milenković i supruga Snežana napravili su svoj „Raj na zemlji“ – etno oazu u kojoj se već na prvi korak svako oseća kao kod kuće. Pitomo domaćinstvo odiše tradicijom, prirodnim materijalima a za ljubitelje etno stila ovo je pravo uživanje.

Već na ulazu u dvorište vide se etno motivi, na početku diskretni. A onda i stara kola za vuču koja su kreativno i zanimljivo ofarbana u zelenu i crvenu boju čime su dobila novu funkciju, dekorativnu.

23
Zidana ograda iznad koje će majstor da isplete plot od pruća
4
Zaprežna kola u novom ruhu, nabavljena za oko 150 evra
9
Lepota
39
Glavna kuća
20
Letnja kuhinja i deo garaže u istom stilu

Fontana je napravljena pre tri godine i to je delo samog domaćina. Kamen su skupljali na Pasuljanskim livadama.

„Sam sam zidao fontanu. Bilo mi je potrebno dve nedelje jer nisam radio usiljeno, sam sam osmišljao. Video sam most u Višegradu i rešio da takav mostić napravim u mom dvorištu. Fontana ima pumpu. Panjeve oko fontane smo skupljali gde smo videli da ima neki zanimljiv. Između kuće i fontane nalazi se baštenski roštilj koji sam takođe sam ozidao. Mi volimo etno stil, ideje smo skupljali gde god smo bili“ kaže Tisa.

18
Fontanu je domaćin pravio sam
17
Mašta čini čuda
16
Kamen skupljan na Pasuljanskim livadama
15
Fontana napravljena od kamena i raznih materijala, ima i vodenicu
14
Fontana u dvorištu prija u letnjim mesecima

Tisa kaže da je cena pumpe oko 200 evra, kamen ih nije koštao ništa, a ukupna cena fontane je ne više od 1000 evra. Ona tokom leta radi ceo dan, a struju dnevno ne troši ni pola kilovata.

Dvorište krase ćupovi i grnčarija u okovima od kovanog gvožđa (firinga), rad majstora iz Trnave.

13
Firing

22Dvorište je puno malih celina koje su zanimljive same po sebi. Na primer ispred kuće nalazi se set stolica starih više od pola veka koje su osvežene dekupaž tehnikom. Stočić od orahovine je posebno lep.

„Stočić je divan, mada je trebalo da bude beo što je karakteristično za obrađenu orahovinu, ali jedan majstor je greškom izlakirao sto uljanim lakom umesto nitro. Tako je potao žut što je greška“ kaže Nena.

26
Dekupaž dao život stolicama
25
Simpatični set star više od pola veka
24
Set stolica i sto od orahovine
27
Još jedan drveni set za sedenje uz etno detalje
30
I piksla u istom stilu
29
Set od drveta
28
Starinske žaluzine od jasena samo kao detalj, cena oko 100 evra

Kuhinja u letnjem delu objekta je takođe zidana, rađena je po Neninoj zamisli i podseća na španske kuhinje. Ona kaže da je ideju pronašla u časopisima o uređenju.

31
Kuhinja u letnjem objektu
32
Drveni detalji na zidanoj kuhinji

U samoj glavnoj kući nalazi se soba za bilijar, prostrana spavaća soba a na spratu malo drugačiji nameštaj koji se ne bi mogao pripisati etno stilu, ali jednako znimljiv.

33
Bilijar sto u posebnoj prostoriji
34
Zanimljiva kuhinja
35
Trpezarija
36
Simpatičan tabure u kupatilu
37
Detalji od mermera

Imati dvorište veliko sedam ari je bogatstvo. Posebno ako je uređeno kao ovo. U njemu, u prelepom okruženju, Nena i Tisa se druže sa prijateljima. Ovoga puta u poseti njima bile su Nenine koleginice iz Juhora, a mi fotografijom dočaravamo deo dobre atmosfere koja je tamo vladala.

40Na kraju Tisa kaže, lako je Neni kada ima muža kao što je on, jer on ume da napravi sve što njoj padne na pamet, od fontane do kuće. Istina, majstora za sve nije lako naći. A Nena je majstor za uređenje ali i za gibanicu koju smo probali. Prste čovek da poliže i da u ovom okruženju poželi da se vrati prirodi i pobegne iz grada!

38
Domaća odlična gibanica u etno domaćinstvu Milenkovića

tekst i foto Anita Mitrović

Prethodni tekstI POSLE 12 GODINA SAŠA PAUNOVIĆ OSTAJE PREDSEDNIK OPŠTINE PARAĆIN
Sledeći tekstNAJLEPŠE USKRŠNJE JAJE DOLAZI IZ OŠ „RADA MILJKOVIĆ“

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime