LEFKADA – DOBAR DAN LEPOTO! PRVI SUSRET…

0

Lefkada je za mene san koji bih sanjala ponovo…do nje nećete stići brzo, ali svaki kilometar se isplati. Višestruko…

Put do ovog magičnog ostrva nije kratak, moraćete preći oko 1000 km kako biste stigli do glavnog i prvog grada na ostvru – Lefkasa. Naš automobil Pežo 407 koji ide na gas od Jagodine do Lefkade potrošio je gas za 100 evra i to računajući putarine kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku. Ukoliko i vaš automobil ide na tečni gas, vodite računa o benzinskim stanicama koje imaju ovu vrstu goriva, nema ih mnogo. Tečni gas je u Makedoniji najjeftiniji pa se dobro snabdite u komšijskoj nam državi. Čisto da znate da se i Grci snabdevaju auto gasom u Makedoniji jer košta nešto više od 60 centi a u Grčkoj više od 80, čak negde i 90 centi. Oznaka za auto gas je TNG.

Auto put u Grčkoj je izuzetan. Brzina je ograničena na 130 km na sat, što Grci najmanje poštuju. Prolazimo isključeje za Veriu (Veroia) i pratimo putokaz Janjina i Kozani (Ioannina, Kozani)

2
Veliki Meteoron

Mi smo odlučili da prespavamo u podnožju Meteora, gradu Kalampaka (1). Posle na desetine tunela koji su osvetljeni i moderni, dobro obeleženi, sa leve strane postoji putokaz za Meteore. Koliko se sećam, put do prelepog gradića Kalampaka u podnožju čudesnih planina na kojima su sagrađeni manastiri, dug je oko 30 km. Put je krivudav, do Kalapmake ima nekoliko pumpi ali ni jedna nema TNG. Gas ćete naći na Shellovoj pumpi u Kalampaki. Ovaj mirni grad izgleda kao deo scenografije za neki kaubojski film. Niske kuće, mir, vruća prašina. Smeštaj smo ranije bukirali kod divne Grkinje koja je radni vek provela u Americi kao krojačica. Penzionerske dane odlučila je da provede u Kalampaki gde ima porodičnu kuću u kojoj izdaje sobe. U Kalampaki ćete teško naći smeštaj za manje do 40 evra po danu. Pamtim buđenje u Kalampaki kada sma shvatila šta znači izraz ,,probudila me je tišina,,. Oko 7 sati ujutru nisu se čuli čak ni petlove, samo mir i spokojstvo. Neprocenjivo…

DJX_6708Obišli smo Veliki Meteoron koji je ponovo, na nas ostavio jak utisak i pečat koji će uvek goreti negde u nama. Čovek može sve kada ima vodilju, kada veruje…ali o Meteorima nekom drugom prilikom.

Auto put je odličan pa posle niza tunela nailazimo na onaj najduži dug više od četiri kilometra. Ključno mesto je putokaz za Artu i Prevezu što je pravac ka Lefkadi. Treba pratiti put Ka Previzi i Igumenici. Do Lefkade vodi tunel ispod mora a to će na navigaciji ukoliko je imate, izgledati ovako.3 nPrvi susret sa Lefkadom mogla bih da opišem ovako – puca pogled od lepote i plavetnila! Dobar dan LEPOTO. Sećam se tog prvog utisak tako živo i tako plavo u sebi. Odmah mi je bilo jasno da ću se u Lefkadu zaljubiti.

Pošto nismo bukirali smeštaj, krenuli smo u obilazak ostrva. Bilo je toliko mesta gde smo stali kako bismo fotografisali, kao da sutra ne postoji. Od Lefkasa smo krenuli ka Agios Nikitasu, preko čudesnog sela Kalamitsi koje ću kasnije zavoleti, do Agios Petrosa i Vasilikija. Znali smo da nećemo Nidri i tu stranu ostrva pa je samim tim bilo lakše odlučiti. U sumrak smo posetili kuću Ostria koja je smeštena iznad Vasilikija odakle se pruža fantastičan pogled na more. Obišli smo još nekoliko kuća u samom mestu ali smo se vratili u Ostriu kod naše divne Rajne. U Vasilikiju možete naći smeštaj po ceni od 35 do 60 evra po danu, za trokrevetni studio. Skoro sve kuće imaju pogled na more.

5 n
Vasiliki

Vasiliki…šarmantan, primorski, drugačiji od Kasandra Grčke…miriše na slobodu…nastaviće se.

 

Prethodni tekstPOVEĆAN BROJ UBODA INSEKATA
Sledeći tekstČAROBNI CEGERI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime