,,KURIR“ SAHRANIO DEDA ĐORĐA

1

Danas su mnogi mediji preneli Kurirov tekst o tome da je preminuo čuveni čuvar vojnog groblja na Zejtinliku u Solunu, Đorđe Mihailović (86). Ispostavilo se da vest nije tačna i da su zaposleni u ,,Kuriru“ pogrešno preveli tekst:

86-year-old Serb guards over WWI dead in Greece-The Washington post

(http://www.washingtonpost.com/world/europe/86-year-old-serb-guards-over-wwi-dead-in-greece/2014/11/08/383d8c1c-6735-11e4-ab86-46000e1d0035_story.html)

CICA DJORDJE1

Srećom, deda Đorđe je živ. Starina Đorđe Mihailović poslednji je čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu. Na tom groblju pohranjeni su posmrtni ostaci 8.000 srpskih junaka koji su svojim životima popločali put do slobode srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

– Na ovom mestu sahranjeni su ostaci 8.000 srpskih junaka. U kosturnici u unutrašnjosti spomenika počivaju kosti 6.000 ratnika, a oko spomenika nalaze se grobovi još 2.000 vojnika. Odmah pored srpskog groblja, nalazi se i 8.000 grobova francuskih vojnika, 3.000 Italijana, 2.000 Engleza i 400 Rusa. Kao što kažu stihovi Vojislava Ilića Mlađeg, koji su urezani na spomeniku, jedino su srpski vojnici prošli golgotu. Nijedan Francuz, Italijan ili Englez nije umro od gladi, a Srba hiljade i hiljade je umrlo od gladi i iscrpljenosti. Svako groblje ima svog čuvara, a centralno mesto u celom ovom kompleksu zauzima srpsko vojničko groblje, koje ima i najlepši spomenik – kaže deda Đorđe.

Prema njegovim rečima Srpsko vojničko groblje je veoma posećeno.

– Koliko posetilaca dnevno poseti srpsko groblje, toliko ne poseti rusko, englesko i italijansko zajedno za nekoliko godina. Ranije su dolazili sami učesnici Solunskog fronta, ali pošto su svi umrli, sada masovno dolaze njihovi naslednici, ali i ogroman broj turista iz Srbije, ali i iz drugih zemalja – priča Mihailović.

 

Prethodni tekstĐOKOVIĆ U FINALU
Sledeći tekstADVOKAT SLOMLJEN

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime