KRUNIĆ: SMEJURIJA OD LIGE, KO ĆE IGRATI NA 40 STEPENI?!

0

Trener Jagodine Simo Krunić oštro je kritikovao novi sistem takmičenja u Jelen Superligi, koja će se sledeće sezone igrati u trokružnom sistemu sa plej-ofom i plej-autom i počeće već 18. jula.

„Taj sistem takmičenja je prevara. Stalno gledamo te vrhunske lige i klubove i pokušavamo da se poredimo sa njima, ali mi nismo oni. Moramo da se pronađemo i da prilagodimo sistem takmičenja sebi. Moramo prvo da nađemo način da stanemo na stabilne noge i pritom mislim na sve klubove u Srbiji. Jer tamo gde mi gledamo klubovi imaju prihode od televizijskih prenosa, sponzora, ulaznica, na milion različitih načina, a mi nemamo ništa”, kazao je Krunić za „24 sata” i potom obrazložio da problemi srpskog fudbala ne leže samo u finansijskoj nestabilnosti.

Novi šampionat počinje za manje od dva meseca, a strateg Jagodine ni okvirno ne zna sa kojim timom će ići na pripreme.

„Ne zna se ni kakva će biti infrastruktura klubova, moraćemo da igramo na 40 stepeni. Ali najveći problem je što srpski klubovi neće imati dovoljan fond igrača za ovakvo takmičenje. Jednostavno, svi srpski fudbaleri pokušavaju da pronađu angažman u inostranstvu. Svesni su da samo tamo mogu da zarade i dobiju povoljne uslove. Zato im klubovi ne zatežu previše, potpisuju se jednogodišnji ugovori i svi su slobodni na leto. Prelazni rok traje do 31. avgusta i svi igrači će do tada tražiti neka druga rešenja, a tek kada ostanu bez toga okrenuće se domaćim timovima. Do tada će već biti odigrano nekoliko utakmica i timovi će morati da pruže šansu nekim svojim mladim igračima”, u dahu objašnjava Krunić.

On veruje da će to Superligaše dovesti u dve moguće situacije.

„Ili će klubovi, kao Voždovac prošle godine, čekati do kraja željena pojačanja, pa će izgubiti sedam od prvih osam utakmica, ili će dovoditi tokom leta svakog igrača koji pristane pa će na kraju napraviti daleko veći tim nego što je klubu potrebno. Onda su znatno veće obaveze jer više trošiš na plate, a ne možeš tek tako da raskineš ugovor sa čovekom koji ništa nije kriv. Tu će najviše ispaštati mladi igrači koji neće igrati za prvi tim, a biće kasno i da se pošalju na pozajmice. Da ne pričam o pripremama, uvežbavaćemo jedan tim a onda igrati sa drugim. Neka onda Savez skrati prelazni rok do 15 jula i ćao. Kakav si tim sklopio, sa njim igraš i tako je najpoštenije”, predlaže 48-godišnji Sarajlija.

Krunić je zabrinut i za regularnost takmičenja u sledećoj sezoni, ukoliko se poveća broj utakmica.

„Ko bude recimo osmi ili deveti pred plej-of i vidi da nema šanse za Evropu, kao ni da ispadne, koji motiv ima da igra? Biće sigurno interesantnije u vrhu, gde će se možda više ekipa boriti za titulu, ali šta je sa ostatkom lige? Da ne pričam o tome što više utakmica nosi veće troškove za putovanja, smeštaj, organizaciju… Ko će to sve platiti? Znam, neko će reći da na zapadu klubovi odigraju po 50 utakmica, ali mi nismo oni”, rekao je Krunić.

Trener Jagodine je predložio privremeno rešenje za boljitak klubova dok se čeka famozni zakon o privatizaciji:

„Kada sam bio trener Željezničara (2008.) donesena je odluka da država oprosti sve dugove za porez Želji i Sarajevu. Bilo je ili da se oprosti, ili da ti klubovi prestanu da postoje, jer jednostavno nisu mogli da plate. I zaista, kako da plaćaš porez kada ništa ne proizvodiš. Ne smatram da treba opterećivati državu da nam nešto plaća, jer definitivno postoje mnogo važnija mesta da se potroši taj novac, ali može da oprosti dugove. Potrebno je da se pronađe neki model, jer svi klubovi su dužni, a moraju nekako stati na noge ako želimo da fudbal u Srbiji napreduje”, zaključio je Krunić.

24 sata

http://www.24sata.rs/trener-jagodine-besan-fss-pravi-smejuriju-od-lige-ne-znam-ni-sa-kojim-timom-cu-igrati-na-40-stepeni/11781

Prethodni tekst„SRPSKO PERO“ BOJANU MILORADOVIĆU
Sledeći tekstSPISAK IGRAČA KOJI DOLAZE NA PRIPREME, SPISAK ODLAZEĆIH…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime